Redactie
Redactie Atletiek Gisteren
Leestijd: 1 minuut

Muktar Edris verslaat favoriet Cheptegei in Dam tot Damloop

Atleet Muktar Edris heeft de Dam tot Damloop op zijn naam geschreven. De 30-jarige Ethiopiër liet in de jaarlijkse wedstrijd over 10 Engelse mijlen (16,1 kilometer) van Amsterdam naar Zaandam de Oegandese favoriet Joshua Cheptegei achter zich.

Edris kwam over de streep na 44 minuten en 51 seconden, verreweg de beste tijd van de wereld dit jaar op deze afstand. Cheptegei, de olympisch kampioen op de 10.000 meter en winnaar in Zaandam in 2018, volgde een kleine halve minuut na Edris in 45.18. De Keniaan Ismael Kiprono (45.44) eindigde als derde.

De beste Nederlander was Filmon Tesfu, die in de Zaandamse Peperstraat als zevende finishte in 47.48. Hij liep de Dam tot Damloop als voorbereiding op de marathon van Amsterdam.

‘Eerste wedstrijd’

Edris nam al vroeg in de wedstrijd de leiding. Cheptegei probeerde aan te haken, maar de Oegandees moest na 4 kilometer de oud-wereldkampioen op de 5000 meter laten gaan. Edris maakte er vervolgens een lange solo van. Hij kwam nog aardig in de buurt van het parcoursrecord van 44.27, dat de Keniaan Leonard Patrick Komon in 2011 neerzette. “Na een lange blessure was dit weer mijn eerste wedstrijd. Dankzij alle aanmoedigingen kon ik de hele wedstrijd blijven pushen, de sfeer was fantastisch”, zei de winnaar aan de finish.

Bij de vrouwen won de Ethiopische Asayech Ayichew in een tijd van 51.18. Zij liep in de slotfase weg bij de Keniaanse Gladys Chepkurui, met wie ze het grootste deel van de wedstrijd samen aan kop had gelopen. Maureen Koster was de beste Nederlandse op de zesde plaats met een tijd van 54.32. Ze zat kort voor Jasmijn Lau, die zevende werd in 54.42.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP