Redactie
Redactie Tafeltennis 5 september 2024
Leestijd: 1 minuut

Kelly van Zon grijpt voor vierde keer goud op Paralympische Spelen

Tafeltennisster Kelly van Zon heeft voor de vierde keer het goud gewonnen op de Paralympische Spelen in klasse 7. De 36-jarige Dongense was in de finale in vijf games te sterk voor de Turkse Kubra Korkut: 7-11 3-11 11-8 12-10 11-7.

Van Zon heeft door een heupafwijking in haar linkerbeen een beenlengteverschil van 11 centimeter en verminderde spierfuncties in datzelfde been. Ze pakte in Beijing in 2008 nog brons, maar kroonde zich achtereenvolgens op de Spelen van Londen, Rio de Janeiro en Tokio tot kampioen.

De finale was spannend, want Van Zon moest terugkomen na een achterstand van 2-0 in games. In de beslissende vijfde game benutte ze bij 10-7 haar vierde wedstrijdpunt. “Ik was zo ver achterop geraakt. Ik weet niet wat er in het begin gebeurde”, vertelde ze tegen de paralympische persdienst. “Al mijn ballen gingen over de tafel. Ik probeerde de controle te krijgen, maar het lukte niet. Ik moest mijn plan aanpassen.”

Trots

Dat lukte haar vanaf de derde game. “Ik kreeg het publiek ook achter me, maar het was lastig. Ik verloor eerder mijn Europese en mijn wereldtitel aan haar. Ze is een heel goede speelster, maar het is me gelukt. Ik ben er diep voor moeten gaan.”

Van Zon zei haar titel te gaan vieren. “Ik ga heel veel bier drinken vanavond. Dat heb ik maanden niet gedaan. Behalve twee biertjes in juni op vakantie in Thailand. Het is tijd”, vertelde ze na een innige omhelzing met haar vader. “Hij was zo trots.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP