Redactie
Redactie Wielrennen 5 september 2024
Leestijd: 2 minuten

Jetze Plat razendsnel op koers voor vier gouden medailles in Paralympische Spelen

Handbiker Jetze Plat is hard op weg zijn doelstelling – vier gouden medailles op de Paralympische Spelen van Parijs – te realiseren. De 33-jarige atleet uit Vrouwenakker was ook in de wegwedstrijd veruit de sterkste. Eerder pakte Plat al het goud op de paratriatlon en bij het parawielrennen op de tijdrit. Zondag komt hij nog uit op de paramarathon.

Plat reed na één ronde met drie man vooruit: de Oostenrijker Thomas Frühwirth, woensdag tweede achter Plat in de tijdrit, was erbij. Net als de Zwitser Fabian Recher en de Belg Jonas Van de Steene. Het viertal nam snel afstand van de rest. Halverwege wist Plat alleen nog Frühwirth in zijn buurt. Die leek hij af te schudden bij het ingaan van de slotronde, maar de Oostenrijker klampte aan. Tegen een late aanval van Plat was hij uiteindelijk niet bestand. Frühwirth pakte nog wel het zilver, het brons was voor de Pool Rafal Wilk.

Plat, geboren met twee onvolgroeide benen, won drie jaar geleden in Tokio ook al de paratriatlon, de wegrace en de individuele tijdrit.

Slechte weer

De deelnemers aan de wegrace hadden het niet makkelijk door het slechte weer. “Het was bijzonder glad, ik wilde niet te veel risico nemen. Het was zeker niet makkelijk”, vertelde Plat aan de paralympische persdienst. “Veel concurrenten maakten fouten, dat heb ik niet gedaan. Ik was vandaag de sterkste.”

Zijn grootste tegenstander was, zoals verwacht, Frühwirth. “Ik had gerekend op een zware strijd. In de tijdrit versloeg ik hem net met maar twee seconden verschil. Maar ik wist dat ik hem ook in de wegrace kon verslaan. Het ging erom dat ik hem op de hellingen bleef volgen. Dat lukte en daardoor groeide mijn vertrouwen.”

Nu volgt voor Plat nog een uitstapje naar de atletiek met deelname aan de paramarathon. “Eerst moet ik herstellen van de afgelopen zware dagen. Ik ben niet de favoriet, maar misschien maak ik kans op een medaille. Ik heb niets te verliezen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP