Redactie
Redactie Andere sporten 2 september 2024
Leestijd: 1 minuut

Jetze Plat pakt voor derde keer goud op Paralympische triatlon

Jetze Plat heeft voor de derde opeenvolgende keer de triatlon van de Paralympische Spelen gewonnen. Hij finishte in een tijd van 58 minuten en 16 seconden. De 33-jarige inwoner van Vrouwenakker was ook de snelste in Parijs, na gouden races in Rio de Janeiro en Tokio. Plat was ruim een minuut sneller dan de Oostenrijker Florian Brungraber. De Nederlander Geert Schipper pakte het brons, op ruim twee minuten van zijn oppermachtige landgenoot.

Plat, geboren met twee onvolgroeide benen, gaat voor vier medailles op deze Paralympische Spelen. Hij neemt ook deel aan de para-marathon en het para-wielrennen (tijdrit en wegrace).

De triatlon van de Paralympische Spelen stond voor zondag op het programma, maar de organisatoren vonden de kwaliteit van het water in de Seine te slecht na regenval. De triatlon voor mannen bij de Olympische Spelen werd ook al uitgesteld omdat het water van de rivier die door de Franse hoofdstad stroomt te vies was.

“Ik was een beetje nerveus voor het zwemmen”, zei Plat. “Ik had de verkenning niet gedaan vanwege de staat van het water. Ik wil gezond blijven. Het was ook lastig navigeren omdat de zon zo laag stond. Tijdens het fietsen voelde alles goed en de koers was eigenlijk al bijna gelopen toen ik op de wielen verder kon”, verwees hij naar het derde onderdeel van de triatlon. “Al moest ik natuurlijk niet lek rijden. Ik heb toen al wel een beetje aan de volgende onderdelen voor mij op deze Spelen kunnen denken.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP