Redactie Wielrennen 11 september 2024
Leestijd: 2 minuten

Hoole en Arensman grijpen net naast medailles bij EK tijdrit wielrennen

Daan Hoole en Thymen Arensman hebben bij de Europese kampioenschappen wielrennen net naast de medailles gegrepen op de tijdrit. Op het parcours van Heusden-Zolder naar Hasselt in België eindigde Hoole als vierde en Arensman als vijfde. De titel was voor de Italiaan Edoardo Affini uit Italië, die de Zwitser Stefan Küng voorbleef. De Italiaan Mattia Cattaneo pakte het brons.

Affini legde de 31,3 kilometer in Belgisch Limburg in deels natte omstandigheden af in 35.15,47 minuten. Hij dook daarmee 53,73 seconden onder de tot dan toe beste tijd van Arensman (36.09,20). Hoole moest 26,86 seconden toegeven op Affini. Küng, afgelopen zondag nog de beste in de afsluitende tijdrit van de Vuelta, was 9,60 seconden langzamer dan de Italiaan en werd niet voor de derde keer Europees kampioen na zijn titels in 2020 en 2021. Cattaneo was daarna 7 seconden sneller dan Hoole en hield hem van de eerste Nederlandse medaille in het tijdrijden bij de mannen.

Hoole was in juni Nederlands kampioen tijdrijden geworden. Hij reed ook de olympische tijdrit bij de Spelen van Parijs. Daar eindigde de 25-jarige wielrenner van Lidl-Trek als zeventiende. Olympisch kampioen Remco Evenepoel deed niet mee aan de EK-tijdrit. Arensman verliet vorige maand de Vuelta na de tiende etappe door een coronabesmetting. De 24-jarige wielrenner van Ineos Grenadiers was toen al ver weggezakt in het algemeen klassement.

Affini: geweldig gevoel

Affini, die uitkomt voor Visma – Lease a Bike, kon niet helemaal geloven dat hij als eerste Italiaan Europees kampioen tijdrijden was geworden. “Dit is een geweldig gevoel. Het is heel lang geleden”, zei hij over zijn laatste individuele overwinning in 2019. “Dat was in mijn eerste jaar als profwielrenner.”

De Italiaan zei dat hij zonder druk was gestart. “De afgelopen twee weken in de Vuelta waren heel zwaar. Het was de zwaarste grote ronde die ik heb gereden. Ik wilde het daar ook goed doen in de tijdritten, maar voelde me afgelopen zondag niet goed. Vanochtend voelde het ook niet goed, maar ik heb alles gegeven.”