Redactie
Redactie Paardensport 4 september 2024
Leestijd: 1 minuut

Paralympische gouden glorie voor dressuuramazone Demi Haerkens in Parijs

Dressuuramazone Demi Haerkens heeft bij de Paralympische Spelen in Parijs goud gewonnen. Ze bleef in de individuele dressuurtest in grade 4 haar landgenote en titelverdedigster Sanne Voets voor. De Duitse Anna-Lena Niehues pakte het brons.

De 26-jarige Haerkens, die een erfelijke spier-zenuwziekte heeft, kwam in de paleistuinen van Versailles met haar merrie Daula tot een score van 78,722 procent. Daarmee passeerde ze de 37-jarige Voets, die met haar paard Demantur een score van 76,528 procent had neergezet. Regerend Europees kampioene Haerkens doet voor het eerst mee aan de Paralympische Spelen.

“Ik droomde van deze rit”, zei Haerkens na afloop tegen de paralympische persdienst. “Mijn paard was een superster vandaag. We zijn nu drie jaar samen en elk jaar groeit onze band. Ik ben zo blij dat ik op dit paard kon rijden doordat de eigenaren het voor mij hebben gehouden. Ze krijgt appels, wortels, alles wat ze wil. En veel knuffels en kusjes.”

Haerkens en Voets komen uit in grade 4 van de vijf categorieën. In grade 1 zitten de dressuurruiters met de zwaarste handicaps en in grade 5 de atleten met kleine beperkingen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP