Redactie
Redactie Atletiek 6 september 2024
Leestijd: 2 minuten

Fleur Jong behaalt goud op 100 meter Paralympische Spelen

Atlete Fleur Jong heeft op de Paralympische Spelen in Parijs goud veroverd op de 100 meter in de klasse T64. De 28-jarige Noord-Hollandse bleef in de finale haar landgenotes Kimberly Alkemade en Marlène van Gansewinkel voor.

Van Gansewinkel was het beste weg in het Stade de France, maar de eindsprint van Jong en Alkemade was beter. Jong won in 12,54 seconden. Alkemade pakte zilver met 12,70 en Van Gansewinkel het brons in 12,72.

Het is de tweede gouden medaille voor Jong die eerder in Parijs haar titel bij het verspringen prolongeerde. Van Gansewinkel pakte daarbij het zilver.

‘Droomfinale’

“Dit is een geweldig resultaat voor ons”, zei Jong tegen de media in de mixed zone. ‘We waren al heel goed in de series en hadden onze zinnen gezet op een 1-2-3. Dit is een droomfinale voor ons. Ik hoop dat de wereld heeft gekeken. We hebben enorme progressie geboekt en ik ben er trots op.”

Jong zei dat ze in haar hart een verspringster is, maar dat de 100 meter haar grootste uitdaging is. “Dit was de medaille waar ik van droomde. Ik weet dat ik een geduchte tegenstander ben en heb alles gegeven. Ik was wel ineens nerveus. Ik realiseerde me, dit is de wedstrijd waar ik voor vecht en ik heb maar één kans.”

Vooruitgang

Tegen buitenlandse media gaf Jong een verklaring voor het Nederlandse succes. “We hebben goede faciliteiten, een goed team en heel veel kennis. Sinds de sport is geprofessionaliseerd in 2009 hebben we alleen maar vooruitgang geboekt. Kijk maar naar de resultaten.”

Olivier Hendriks moest net als bij de Spelen van Tokio genoegen nemen met brons op de 400 meter in de klasse T62. De para-atleet, bij wie op jonge leeftijd beide onderbenen werden geamputeerd, moest de Amerikaan Hunter Woodhall en de Duitse titelverdediger Johannes Floors voor laten. Woodhall pakte het goud in 46,36 seconden. Floors was met 46,90 0,01 seconden sneller dan Hendriks.

Noëlle Roorda greep bij het speerwerpen in de klasse F46 net naast een medaille. Met haar beste poging van 40,58 meter kwam ze een centimeter minder ver dan de Britse Hollie Arnold, die brons pakte.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP