Redactie
Redactie Wielrennen 7 september 2024
Leestijd: 2 minuten

Dunbar wint zwaarste etappe Vuelta, Roglic op drempel van eindzege

De Ier Eddie Dunbar heeft de twintigste etappe van de Ronde van Spanje gewonnen. Het was op papier de zwaarste rit met liefst zeven beklimmingen en een aankomst op de Picón Blanco. De renner van Jayco-AlUla verraste met zijn tweede ritzege in deze Vuelta. Achter hem finishte de Spanjaard Enric Mas als tweede voor de Sloveen Primoz Roglic, die vrijwel zeker is van de eindzege. In het klassement heeft de kopman van Red Bull Bora-hansgrohe ruim twee minuten voorsprong op de Australiër Ben O’Connor.

Zondag wordt de Vuelta besloten met een individuele tijdrit over 24,6 kilometer met start en finish in Madrid. Voor Roglic kan het de vierde keer worden dat hij de Spaanse rittenkoers wint. Eerder deed de 34-jarige Sloveen dat in 2019, 2020 en 2021 in dienst van Jumbo-Visma.

Een groot deel van de rit stond in het teken van de strijd om de bergtrui tussen de Australiër Jay Vine en de Spanjaard Marc Soler, ploeggenoten bij UAE Team Emirates. Vine pakte onderweg net meer punten dan Soler in een kopgroep met verder ook de Fransman Clément Berthet, de Italiaan Marco Frigo en de Spanjaard Pablo Castrillo.

Sivakov

Vijf kilometer onder de top van de voorlaatste klim werden de laatste koplopers ingelopen door de groep met leider Roglic. De Fransman Pavel Sivakov kwam als eerste boven, waar Vine zijn laatste benodigde punten pakte om zeker te zijn van de eindzege in het bergklassement. Sivakov bereikte in het dal voor de slotklim een voorsprong van een minuut.

Op de klim nam Roglic de leiding van de achtervolgende groep. Dunbar was de eerste die Sivakov achterhaalde om hem vervolgens achter te laten. De 28-jarige Ier, eerder winnaar van de elfde etappe, had het geluk dat achter hem naar elkaar werd gekeken. De Spanjaard Mikel Landa deed nog een poging naar hem toe te rijden, maar uiteindelijk slaagde niemand erin Dunbar te achterhalen. “Het komt niet vaak voor dat ik zoiets groots win. En nu lukt me dat twee keer binnen ruim anderhalve week”, jubelde de winnaar, die voor de top van het klassement geen gevaar vormde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP