Redactie
Redactie Zwemmen 3 september 2024
Leestijd: 1 minuut

Rogier Dorsman behaalt gouden medaille op Paralympische Spelen

Zwemmer Rogier Dorsman heeft op de Paralympische Spelen de gouden medaille veroverd op de 200 meter wisselslag. De 25-jarige wereldrecordhouder prolongeerde in Parijs zijn paralympische titel van Tokio.

“Het voelt geweldig om mijn titel te prolongeren”, reageerde Dorsman, die eerder in zijn ogen een paar mindere races in Parijs had gezwommen. “Ik ben erg blij met de staf die we hebben en ik heb veel vertrouwen in wat we hebben gedaan het afgelopen jaar. Zij hebben gezegd dat ik me geen zorgen hoefde te maken, omdat ik steeds beter werd. Ik wist dus dat ik het kon, ik moest alleen wachten op mijn moment.”

Dorsman tikte aan in een nieuw paralympisch record van 2.18,36. Danylo Chufarov uit Oekraïne pakte zilver in een tijd van 2.19,81, voor de Tsjech David Kratochvil (2.24,60). De Nederlander zette in april het wereldrecord op 2.18,01.

Zwemmedailles

Dorsman zorgde vrijdag ook voor de eerste Nederlandse zwemmedaille op de Paralympische Spelen. Hij pakte op de 400 meter vrije slag zilver. In Parijs komt hij nog in actie op de 100 meter schoolslag en de 100 meter vlinderslag. In Tokio werd hij onder meer olympisch kampioen op de 100 meter schoolslag.

Liesette Bruinsma eindigde net buiten de medailles op de 200 meter wisselslag. De paralympisch kampioen van Rio werd vierde in 2.43,13. De Russische Daria Lukianenko greep goud in een nieuw wereldrecord: 2.23,77.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP