Redactie
Redactie Tennis 6 september 2024
Leestijd: 2 minuten

De Groot verliest titel Paralympische Spelen aan Japanse Kamiji

Rolstoeltennisster Diede de Groot baalde dat ze haar titel niet heeft kunnen prolongeren bij de Paralympische Spelen in Parijs. Ze moest het goud na een lang gevecht net als een dag eerder in het dubbelspel laten aan de Japanse Yui Kamiji. “Ik wilde heel graag winnen en het is ontzettend verdrietig dat het niet is gelukt. Maar morgen of overmorgen ben ik trots op het gevecht dat ik heb geleverd”, reageerde de 27-jarige tennisster tegen de paralympische persdienst.

Titelverdedigster De Groot, die de afgelopen vijftien grand slams onverslaanbaar was en in juli op Wimbledon haar 23e grandslamtoernooi won, zei dat ze niet de druk voelde dat ze per se moest winnen. “Ik wilde wel heel graag winnen. Er waren zo veel mensen aan het kijken. Ik wilde het ook voor hen goed doen. Natuurlijk waren de verwachtingen torenhoog. Helaas kon ik die niet waarmaken.”

De Groot feliciteerde Kamiji na afloop. “Ik weet precies hoe het voelt om goud te winnen. Je hebt alles gegeven. We spelen al jaren tegen elkaar en ze heeft er heel vaak dichtbij gezeten. Het voelde alleen maar goed haar te feliciteren en te zeggen dat ze goed heeft gevochten.”

Concurrentie

Ze dacht dat ze zelf over een dag ook kan zeggen dat ze trots is. “Op dit moment doet het nog even pijn. Maar Yui speelde geweldig. Ze gaf niets weg en bracht alle ballen terug. Ik kon er gewoon niet doorheen komen.”

De Groot juicht de toegenomen concurrentie toe. Kamiji doorbrak met haar titels in het enkel- en dubbelspel de hegemonie van 32 jaar van Nederland in het rolstoeltennis bij de vrouwen. “Ik heb altijd gevochten voor meer diversiteit en meer strijd in het rolstoeltennis en het is er nu. Als andere landen ook medailles winnen, betekent dat het rolstoeltennis groeit. Dat is goed voor het rolstoeltennis wereldwijd. Laat ze maar komen.”

Kamiji bedankte De Groot voor de strijd en “voor het laten zien hoe goed het rolstoeltennis en vrouwentennis is”, zei ze. “We hebben zo vaak tegenover elkaar gestaan en drijven elkaar altijd tot het uiterste. Er zullen er nog meer komen.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP