Redactie
Redactie Tennis 6 september 2024
Leestijd: 1 minuut

Diede de Groot verliest Paralympische tennistitel aan Japanse Yui Kamiji

Rolstoeltennisster Diede de Groot is er niet in geslaagd haar titel te prolongeren op de Paralympische Spelen. In de finale, gespeeld op een vol Court Philippe-Chatrier, verloor ze in drie sets van de Japanse Yui Kamiji met 4-6 6-3 6-4.

Het is voor het eerst sinds rolstoeltennis officieel onderdeel uitmaakt op de Paralympische Spelen in Barcelona 1992 dat een Nederlandse rolstoeltennisster niet de titel in het enkelspel grijpt. Donderdag moest De Groot ook in het dubbelspel genoegen nemen met zilver. Samen met Aniek van Koot verloor ze nipt van Kamiji en Manami Tanaka. Eerder op vrijdag revancheerde Van Koot zich door de troostfinale te winnen in het enkelspel.

In de eerste set maakte De Groot een 4-1-achterstand ongedaan. Ze won vijf games op rij en benutte haar eerste setpunt door een fout van Kamiji, die een forehand net uit sloeg. In de tweede set won Kamiji bij 3-3 drie games op rij en trok de stand weer gelijk.

Dubbele fouten

De Groot slaagde er ook in de derde set maar moeilijk in haar eigen opslagbeurten te winnen en sloeg vooral veel dubbele fouten. Ze zag de Japanse uitlopen naar 3-1 in games. De Groot knokte zich terug naar 3-3, maar Kamiji kreeg op 4-3 opnieuw drie breakpoints en benutte daarvan de tweede. De Groot kwam nog een game terug, maar Kamiji benutte na sterke returns op de opslag van Nederlandse na iets meer dan twee uur haar tweede matchpoint.

Drie jaar geleden werd De Groot voor het eerst paralympisch kampioen. In Tokio was ze toen in de finale te sterk voor Kamiji. Ze heeft naast twee gouden medailles ook al 23 grandslamtitels veroverd in het enkelspel, waarmee ze Esther Vergeer is gepasseerd. De 27-jarige tennisster won in juli op Wimbledon haar vijftiende grand slam op rij.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP