Redactie
Redactie Zwemmen 5 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Zwemcoach Pearson gematigd tevreden over olympische prestaties in Parijs

Zwemcoach Patrick Pearson kijkt met gemengde gevoelens terug op het olympisch langebaantoernooi in Parijs. De hoofdcoach van het trainingscentrum in Eindhoven is te spreken over de twee medailles van de Nederlandse equipe, maar baalt dat wereldkampioene Marrit Steenbergen haar topniveau niet haalde.

“Op basis van de wereldranglijst stonden we maar op één medaille ingeschat, dus met die bronzen van Caspar (Corbeau) hebben we er één bij gezwommen”, zegt Pearson, voormalige trainer van onder anderen meervoudig olympisch kampioene Ranomi Kromowidjojo, na afloop van het zwemtoernooi tegen het ANP. “Maar je hoopt natuurlijk altijd wel stiekem op meer.”

In Tokio was de oogst met twee zilveren medailles voor Arno Kamminga in 2021 in principe beter dan de bronzen medailles van Tes Schouten en Corbeau op de 200 meter schoolslag in Parijs. “Maar ik vind het wel een groot verschil dat er twee verschillende zwemmers op het podium staan”, zegt Pearson. Dat was sinds 2012 met Kromowidjojo en Marleen Veldhuis niet meer gebeurd.

Twijfels over toekomst

“We zijn natuurlijk in drie jaar tijd gigantisch in de breedte gegroeid. In Tokio leunden we nog steeds op Ranomi en Femke (Heemskerk). We hoopten dat die een kansje hadden. Je ziet nu dat er gewoon een nieuwe generatie jonge mensen staat, met Caspar, Tes en Marrit. Die kunnen nog wel lang door als ze willen”, aldus Pearson.

De trainer van de zwemmers in Eindhoven zegt van een aantal gehoord te hebben dat zij twijfelen over hun toekomst. Pearson wil daar echter nog weinig over kwijt. Iedereen krijgt eerst de tijd deze Spelen te verwerken.

Kamminga wil door

Onder anderen estafettezwemmer Stan Pijnenburg (27) en rugslagspecialiste Kira Toussaint (30) behoren tot de oudere generatie van de olympische selectie. De in Parijs geblesseerd geraakte Kamminga (28) zei voor de Spelen dat hij nog door wil tot Los Angeles 2028.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP