Redactie
Redactie Wielrennen 30 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Woods triomfeert in dertiende Vuelta-etappe, O’Connor ziet voorsprong slinken

Wielrenner Michael Woods heeft de dertiende etappe in de Vuelta gewonnen. De Canadees van Israel – Premier Tech kwam solo over de finish op de Puerto de Ancares na een klim van ruim 7 kilometer. Hij bleef de Zwitser Mauro Schmid en Marc Soler uit Spanje ruim voor. Sam Oomen van Lidl-Trek was de beste Nederlander op de vierde plaats.

Voor Woods is het de derde ritzege in de Ronde van Spanje. Hij won eerder een etappe in 2018 en in 2020. Ook won de Canadese kampioen in 2023 de etappe in de Tour de France met finish op de Puy de Dôme.

De Australiër Ben O’Connor leverde veel van zijn voorsprong in het algemeen klassement van 3.16 minuten op Primoz Roglic in. De kopman van Decathlon AG2R heeft nog een voorsprong van 1.21 minuten op de Sloveen, die tweede staat in het klassement.

Kwartier

Woods maakte in de rit van Lugo naar Puerto de Ancares over 176 kilometer deel uit van een grote kopgroep die ruim een kwartier voorsprong had op het peloton. Op zo’n 50 kilometer van de streep opende Van Aert de finale met een aanval. Hij kreeg zijn landgenoot Victor Campenaerts en de Zwitser Schmid mee. Het drietal werd teruggepakt door een groep met daarin met Jay Vine, Soler en Brandon McNulty drie renners van UAE Team Emirates, maar ook Oomen en Gijs Leemreize.

Op de Puerto de Lumeras moest Leemreize lossen, maar Oomen en ook Van Aert hielden stand. McNulty schoof in de afdaling onder een vangrail door, maar kon ondanks verwondingen verder. Aan het begin van de steile slotklim Puerto de Ancares versnelde Woods en kon geen van de andere vluchters volgen.

In het peloton maakte Movistar van Enric Mas tempo om klassementsleider O’Connor onder druk te zetten. Daarna versnelden de ploeggenoten van Primoz Roglic van Red Bull Bora-hansgrohe op de slotklim. O’Connor kon met nog vier kilometer te gaan het tempo van de drievoudig Vuelta-winnaar uit Slovenië niet volgen. Bij een volgende versnelling liet Roglic ook eerst Sepp Kuss en daarna Mas achter, die op ongeveer een minuut van hem finishten. O’Connor verloor 1.55 minuut.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP