Redactie
Redactie Watersport 2 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Gouden zege voor Van Aanholt en Duetz in chaotische 49erFX-medalrace

Zeilsters Odile van Aanholt en Annette Duetz gingen in de minuten voor en na de chaotische finish van de medalrace in de 49erFX-klasse door een reeks verschillende emoties, voordat ze zeker wisten dat ze goud hadden. “Ik had Annette in het laatste stukje richting de finish al een knuffel gegeven, omdat ik dacht dat het gelukt was”, gaf Van Aanholt toe.

Van Aanholt en Duetz leken de medalrace eenvoudig te winnen, maar hadden niet door dat de finish elders lag. Door snel te schakelen eindigden ze alsnog goed, maar het duurde lang voordat duidelijkheid kwam.

“De vertwijfeling kwam pas na de finish, dat je nog niet helemaal durft te geloven dat het ook goed genoeg is geweest”, keek Duetz terug. “Alle mediaboten gingen ook op de andere boten af en die waren ook heel blij. Daardoor hadden wij ook een stukje ongeloof. Hebben we nu echt een medaille door onze vingers laten glippen, na al die jaren”, voegde Van Aanholt toe.

Boekje

“De coach kwam met zijn boekje met regels, om te checken hoe het met de baan zat. Het leek toen goed te zijn, maar we konden het nog niet geloven. Uiteindelijk is hij naar het racecomité gegaan om het niet dubbel, maar quadrupel te checken en toen hij terugkwam konden we het pas geloven”, zei Van Aanholt. “De emoties lagen heel dicht bij elkaar.”

Van Aanholt raakte ook tijdens de interviews na afloop geëmotioneerd. Ze bekende dat de twee zeilsters in aanloop naar de Spelen niet hadden uitgesproken dat ze voor goud gingen. “Dat hebben we één keer gedaan, op de eerste racedag. Toen hebben we tegen elkaar gezegd dat we wel heel graag wilden winnen. Normaal zijn we meer op het proces gericht. Het komt nu even binnen, we hebben gewonnen.”

“We hebben het echt samen gedaan. Als één van ons even niet scherp was geweest of boos was geworden, dan hadden we waarschijnlijk niet gewonnen. Maar juist door dat mooie teamwork is het gelukt”, aldus Van Aanholt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP