Redactie
Redactie Andere sporten 28 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Esther Vergeer mikt op top tien medailleklassement Paralympische Spelen

Esther Vergeer, de chef de mission van TeamNL op de Paralympische Spelen, loopt niet weg voor de hoge verwachtingen in Parijs. Ze mikt op een plek tussen de vijfde en tiende positie in het medailleklassement.

“We lopen voorop en kunnen mee met de wereldtop. Als je ziet wat voor programma’s wij hebben en in wat voor omgeving onze sporters kunnen werken, dan is het bij ons gewoon heel goed geregeld. We hebben veel kennis en expertise in huis”, zei Vergeer telefonisch vanuit Parijs.

“Het moet de komende anderhalve week alleen samenvallen op de juiste plek. Ik kan zo weinig zeggen over de verwachtingen, want alles is afhankelijk van lotingen, de vorm van de dag, noem maar op. Het lijntje tussen goud en zilver is zo dun, net zozeer als het lijntje tussen brons en een vierde plek.”

Medailles

Drie jaar geleden pakte TeamNL in Tokio 59 medailles, waarvan 25 gouden. Alleen grootmachten China, Groot-Brittannië, de Verenigde Staten en Rusland presteerden beter.

Vergeer zegt dat de Nederlandse sporters “niet kunnen wachten” om in actie te komen. “Ik heb nog niet echt de energie in de stad kunnen voelen, maar de organisatie heeft er alles aan gedaan de Olympische Spelen en de Paralympische Spelen als één evenement aan te vliegen. De komende dagen gaan we het beleven”, aldus Vergeer.

Aanloop

“Ik kijk erg uit naar de prestaties van de rolstoelbasketbalsters en (wielrenner) Tristan Bangma, die voor drie medailles gaat. En Jetze Plat gaat er (op meerdere disciplines) zelfs voor vier. Er kunnen bijzondere prestaties worden neergezet.”

Vergeer is tevreden over de aanloop naar de Paralympische Spelen. “Het is een heel fijn en compact olympisch dorp. De olympische sporters hebben al het een en ander voor ons uitgevogeld, maar het is af en kwalitatief in orde. Het ontbreekt ons aan niets. Als atleet heb ik het ook weleens heel anders meegemaakt.”

Woensdagavond is de openingsceremonie, in het centrum van de stad. “Dat het niet in een stadion gehouden wordt, gaat een heel bijzondere ervaring worden. Als atleet ben ik altijd meegegaan en ik kijk er nu ook naar uit. Het is allemaal weer strak geregeld en net als bij de Olympische Spelen hebben ze alles goed voor elkaar.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP