Redactie
Redactie Hockey 9 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

TeamNL verbreekt olympisch record met dertiende gouden medaille in Parijs

TeamNL is door de olympische titel van de hockeysters op dertien gouden medailles gekomen op de Olympische Spelen van Parijs. Daardoor werd het record van de Spelen van 2000 in Sydney verbroken. 24 jaar geleden kwam de Nederlandse afvaardiging tot twaalf gouden plakken.

De hockeysters wonnen in de finale na shoot-outs van China. Eerder op de dag pakte Harrie Lavreysen al goud op de wielerbaan. Vier van de dertien gouden plakken voor Nederland werden vorige week gepakt op de roeibaan in Vaires-sur-Marne.

Volgens NOC*NSF doet TeamNL in Parijs mee aan 34 sporten. In Sydney waren dat er nog tien minder. Op de huidige Spelen in Frankrijk gaat het om 147 medailleonderdelen, in Australië waren dat er 97. “De meest succesvolle sporten van Parijs stonden in Sydney ook al op het programma: denk aan roeien, zeilen, baanwielrennen en atletiek”, aldus de sportkoepel.

Van den Hoogenband

Op de Spelen van Sydney won onder anderen Pieter van den Hoogenband twee gouden plakken. De oud-zwemmer pakte toen goud op de 100 meter vrij en de 200 meter vrij. In Parijs is hij de chef de mission van TeamNL.

Op de vorige Spelen, in 2021 in Tokio, pakte de Nederlandse afvaardiging tien gouden plakken.

De Spelen van Parijs duren tot en met zondag.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP