Redactie
Redactie Watersport 6 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Tahitiaanse Vaast surft naar olympisch goud voor Frankrijk

De lokale surfer Kauli Vaast uit Tahiti heeft Frankrijk de olympisch gouden medaille bij het golfsurfen bezorgd. Vaast versloeg in de finale Jack Robinson uit Australië. Het goud bij de vrouwen ging naar de Amerikaanse Caroline Marks, die haar Braziliaanse tegenstander Tatiana Weston-Webb de baas was.

Vaast kwam voor de kust van Teahupo’o in Frans-Polynesië, waar het olympische surftoernooi plaatsvond, tot een score van 17,67 tegen 7,83 voor de Australiër. Die kon zijn tweede poging niet uitvoeren.

“De ‘mana’ was vandaag met mij”, verwees Vaast na zijn zege naar de bovennatuurlijke krachten in de Polynesische cultuur. “Vanaf het begin, iedere dag voelde ik die en was die daar.” De surfer sprak van een ongelofelijk moment, “voor iedereen in Frankrijk en voor iedereen in Polynesië”.

Jurytoren

De Amerikaanse Marks was met een score van 10,50 maar net beter dan haar Braziliaanse tegenstander. Die kwam tot 10,33.

Het golfsurfen van de Olympische Spelen van Parijs vond aan de andere kant van de wereld plaats, waar volgens de organisatie “de mooiste golven van de wereld” zijn. Vooraf was veel kritiek van met name milieuorganisaties en de plaatselijke bevolking omdat de bouw van een jurytoren het zeldzame koraalrif langs de kust zou aantasten.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP