Redactie
Redactie Wielrennen 20 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Roglic wint bergrit Vuelta en neemt leiderstrui over van Van Aert

De Sloveen Primoz Roglic heeft de eerste bergrit van de Vuelta gewonnen. De drievoudig winnaar was op de Pico Villuercas na 171 kilometer de snelste in de sprint. De Belg Lennert van Eetvelt leek op weg naar de grootste overwinning uit zijn carrière, maar juichte te vroeg.

Wout van Aert kon niet mee in de klim naar de finish en verloor zijn leiderstrui aan Roglic, die rijdt voor het Duitse Red Bull – Bora-hansgrohe.

Het peloton deed het in het warme westen van Spanje rustig aan en gaf een kopgroep met een handvol renners enkele minuten voorsprong, die pas tegen het einde van de slotklim van 14 kilometer helemaal ongedaan werd gemaakt.

Op de streep

Op de vlakke laatste honderden meters richting de finish ging de Spanjaard Mikel Landa er als eerste vandoor, maar Van Eetvelt was sneller. De 23-jarige Belg zag alleen niet dat Roglic dichtbij was en hem op de streep nog passeerde. João Almeida uit Portugal, op acht seconden nu de nummer 2 van het klassement, pakte de laatste podiumplaats.

Roglic had de ritzege niet eens als doel. “Maar als je de jongens van de ploeg in deze hitte zo hard ziet fietsen, is het fijn om wat terug te kunnen doen. Ik ben hier heel blij mee”, zei de 34-jarige renner in het interview na afloop.

Woensdag volgt in Sevilla weer een kans voor de sprinters.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP