Redactie
Redactie Atletiek 11 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Historisch goud voor Sifan Hassan op Olympische marathon

Sifan Hassan kon haar geluk niet op na een spectaculaire zege op de olympische marathon. “Hier heb ik nooit van gedroomd”, jubelde ze aan de finish in Parijs. “Wel van olympisch goud, maar niet op de marathon. Maar ik heb gewonnen. Dit is zo mooi. Ik heb goud op de marathon.”

Hassan mag zich de eerste vrouw noemen die op één Olympische Spelen de 5000 meter, de 10.000 meter en de marathon heeft volbracht. Die vooraf fysiek vrijwel onmogelijk geachte opdracht gaf ze extra glans met drie medailles: brons op de 5000, brons op de 10.000 en dus goud op de marathon.

“Als je niet bang bent voor een droom, droom je niet groot genoeg”, herhaalde Hassan vlak voor de marathon een uitspraak van de voormalige bokser Muhammad Ali. “Dat is ook zo”, vertelde ze vlak na de finish bij de NOS. “Maar ik heb net wel spijt gehad dat ik de 5000 en 10.000 meter hier heb gelopen. In de eerste twintig kilometer van de race voelde ik me helemaal niet comfortabel. Toen dacht ik steeds aan die 5000 en 10.000 meter. En in de laatste kilometer dacht ik weer: waarom heb ik dit allemaal gedaan?”

Duw- en trekwerk

Hassan won tijdens de vorige Spelen goud op de 5000 meter en 10.000 meter en brons op de 1500 meter. “Maar dit is veel mooier. Deze gouden telt voor tien”, zei ze. “Nog geen 48 uur geleden werd ik derde op de 10.000 meter. Ik zag aan het einde van de marathon steeds meer concurrenten afhaken. We zaten eerst met meer, toen met drie en toen met twee”, doelde ze op zichzelf en de Ethiopische wereldrecordhouder Tigst Assefa.

“Zij liep van rechts naar links op het laatst”, zei Hassan over Assefa. Beide atleten belandden bijna in de hekken toen Hassan Assefa wilde passeren. “Ik dacht: ga weg, ga opzij”, zei Hassan. “Ik weet niet wat ik moet zeggen. Het was zo zwaar, maar het is gelukt. Ik heb goud.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP