Redactie
Redactie Atletiek 5 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Sifan Hassan behaalt olympisch zilver na diskwalificatie Kipyegon

Sifan Hassan heeft toch olympisch zilver overgehouden aan de 5000 meter in Parijs. De 31-jarige Nederlandse finishte als derde, maar schoof na afloop een plekje op door de diskwalificatie van nummer 2 Faith Kipyegon. De Keniaanse wereldkampioene is bestraft voor duwen en trekken aan het eind van de race.

Kipyegons landgenote Beatrice Chebet liep naar het goud.

Hassan liep zoals gebruikelijk lang in de achterhoede van het veld. Enkele rondes voor het einde voerde Kipyegon het tempo op, waarop steeds meer deelneemsters afhaakten. Met nog twee rondes ging de Ethiopische wereldrecordhoudster Gudaf Tsegay voorbij aan Kipyegon, waarbij de twee loopsters elkaar wat duwden.

Toch zilver

Een volgende versnelling van Kipyegon bij het horen van de bel was Tsegay te machtig, waarna alleen Chebet en Hassan mee konden. Het tempo van de Keniaansen bleek ook te hoog voor Hassan, waardoor de geboren Ethiopische onbedreigd door nummer 4 Nadia Battocletti (14.31,64) naar de derde plaats liep (14.30,61).

Die derde plaats bleek toch zilver op te leveren, doordat Kipyegon werd gediskwalificeerd voor het hinderen van de als achtste geëindigde Tsegay bij haar inhaalactie. Chebet behield haar goud wel (14.28,56), het brons ging naar de Italiaanse Battocletti.

Vierde plak

Het is Hassans vierde olympische medaille. Drie jaar geleden in Tokio was er goud op de 5000 en 10.000 meter en brons op de 1500 meter.

Hassan doet in Parijs ook nog de 10.000 meter en de marathon. Nooit eerder liep een vrouwelijke atlete deze drie afstanden op de Spelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP