Redactie
Redactie Zwemmen 3 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Gezondheid triatleten onaangetast na zwemmen in vervuilde Seine

Het zwemmen in de Seine heeft vermoedelijk weinig invloed gehad op de gezondheid van de olympische triatleten. De Nederlandse triatleten zijn niet ziek geworden, zegt bondscoach Marcel Wouda. “We hebben het nagevraagd bij andere landen en er zijn twee triatleten die lichte klachten hebben, maar het is niet eens helemaal zeker of dat als gevolg is van het zwemmen in de Seine.”

De waterkwaliteit van de Seine is, ondanks tal van zuiveringsmaatregelen, een aanhoudende bron van zorg op de Spelen van Parijs. De rivier was te vies om in te zwemmen na zware regenval in het openingsweekend, waardoor parcoursverkenningen niet mogelijk waren en de wedstrijd van de mannen een dag werd verzet. De mannen en de vrouwen konden wel afgelopen woensdag hun individuele wedstrijden afwerken, omdat de Seine na een paar warme en droge dagen net schoon genoeg was.

De Nederlandse Rachel Klamer noemde na afloop de stroming een groter issue dan de vervuiling. Ze had tijdens het zwemmen door golfslag veel water binnengekregen. “Ik heb genoeg gedronken, we zullen het wel merken of ik ziek word”, vertelde ze.

Regenwater boosdoener

De waterkwaliteit is door stortbuien boven Parijs op donderdag weer verslechterd, waardoor de organisatie van de Spelen zaterdag de parcoursverkenning voor de gemengde landenwedstrijd schrapte. “Ik houd er serieus rekening mee dat de landenwedstrijd wordt uitgesteld van maandag naar dinsdag. De rivier heeft even nodig voordat ie weer goed is, dat hebben we de vorige keer ook gezien” aldus Wouda.

Klamer vormt in de mixed relay een team met Mitch Kolkman, Richard Murray en Maya Kingma.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP