Redactie
Redactie Tennis 1 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Schuurs en Koolhof missen finale Olympische gemengd dubbel

Het is tennissers Demi Schuurs en Wesley Koolhof op de Olympische Spelen niet gelukt zich te plaatsen voor de finale van het gemengd dubbel. In de halve eindstrijd begon het Nederlandse duo met overtuigende winst van de eerste set, maar de Chinezen Wang Xinyu en Zhang Zhizhen trokken de partij daarna alsnog naar zich toe: 6-2 4-6 4-10.

In de strijd om het brons spelen Schuurs en Koolhof tegen de verliezer van de halve finale tussen de Tsjechen Katerina Siniakova en Tomas Machac en de Canadezen Gabriela Dabrowski en Félix Auger-Aliassime.

Schuurs, die haar 31e verjaardag vierde, en Koolhof werden bij het begin van de partij direct gebroken op de service van Koolhof. De vier games daarna won het Oranje-duo en bij 5-2 sloegen Schuurs en Koolhof nog eens toe, op de tribunes aangemoedigd door onder anderen Daviscupcaptain Paul Haarhuis.

Tacktiek

Wang en Zhang pasten hun tactiek in de tweede set met succes aan. Schuurs verloor bij 1-1 haar opslagbeurt. Bij een achterstand van 4-3 hoopten de Nederlanders de Chinezen terug te breken. Wang wist met moeite overeind te blijven en de game te overleven. In de beslissende match-tiebreak nam het Chinese koppel direct het initiatief, met een voorsprong van 5-1 tot gevolg. Het werd bij 5-4 nog wel even spannend, maar daarna noteerden Wang en Zhang vijf opeenvolgende punten.

Schuurs en Koolhof hopen vrijdag vanaf 12.00 uur in de strijd om het brons de eerste Nederlandse tennismedaille op de Olympische Spelen te winnen sinds 2000. Toen verloren Miriam Oremans en Kristie Boogert in Sydney de finale van het vrouwendubbelspel van de Amerikaanse zussen Venus en Serena Williams.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP