Redactie
Redactie Wielrennen 3 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Remco Evenepoel pakt olympisch goud in wegwielrennen te Parijs

Remco Evenepoel heeft zich in Parijs verzekerd van de olympische titel wielrennen op de weg. De 24-jarige Belg kwam na een wedstrijd van 270 kilometer solo aan op de Pont d’Iena, de brug over de Seine tussen de Eiffeltoren en Trocadéro. Het zilver ging naar Valentin Madouas uit Frankrijk. Brons was er voor de Fransman Christophe Laporte.

Evenepoel is de opvolger van de Ecuadoraan Richard Carapaz, die niet was geselecteerd voor de Spelen. De Belg verzekerde zich een week eerder van olympisch goud in de tijdrit.

Mathieu van der Poel kon zich niet mengen in de strijd om de medailles en was de beste Nederlander op de twaalfde plaats. Dylan van Baarle eindigde als 36e.

Klimmetjes

De eerste 100 kilometer van de koers boden een vertrouwd beeld. Enkele renners uit kleinere wielerlanden mochten een ontsnapping opzetten, terwijl in het peloton met name de Denen, Belgen en Nederlanders controleerden. In de heuvelzone na 100 kilometer zetten vier renners een tegenaanval in, onder wie de Italiaan Elia Viviani.

Daan Hoole deed veel kopwerk. Hij stelde zich volledig in dienst van Van der Poel en Van Baarle. Tiesj Benoot voor de Belgen en Mikkel Berg voor de Denen, twee sterke blokken, deden ook veel kopwerk. Met iets meer dan twee minuten voorsprong begon de tot vijf renners gereduceerde kopgroep aan een reeks klimmetjes. De Ier Ryan Mullen werd als laatste ingelopen. Eerst door zijn landgenoot Ben Healy en de Kazach Alexei Loetsenko, maar de grote namen volgden snel.

Wisselen

Richting de eerste doorkomst in Montmartre reden zeven renners naar de twee koplopers. Op de Butte Montmartre, het klimmetje naar de Sacré-Coeur, was Van der Poel de eerste van de favorieten die aanviel, de Belg Wout van Aert volgde.

Het tweetal kreeg de Franse favoriet Julian Alaphilippe mee. Maar halverwege het lokale rondje maakte de Belg Evenepoel de sprong naar de koplopers. De olympisch kampioen tijdrijden dichtte het gat naar de koplopers en hield na de tweede beklimming in Montmartre alleen de Fransman Madouas in zijn wiel.

Ondertussen had Van der Poel een poging gedaan om naar de koplopers te rijden, maar het verschil liep op naar meer dan een minuut. Met nog 15 kilometer te gaan reed Evenepoel weg bij Madouas. Hij had al snel 40 seconden voorsprong op de Fransman die de achtervolgers van het lijf moest houden. Evenepoel moest nog van fiets wisselen met ruim 3 kilometer te gaan, maar hij hield voldoende voorsprong voor de unieke ‘dubbel’.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP