Redactie
Redactie Wielrennen 14 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Pieterse sprint naar eerste etappezege in Tour de France Femmes

Puck Pieterse heeft de vierde etappe in de Tour de France Femmes op haar naam geschreven. De 22-jarige Amersfoortse van Fenix-Deceuninck won de sprint van drie koploopsters na een etappe van Valkenburg naar Luik over 122,7 kilometer. Geletruidraagster Demi Vollering werd tweede en Katarzyna Niewiadoma uit Polen werd derde.

Voor Pieterse, die debuteert in de Tour, is het de eerste etappezege. De renster was ruim twee weken geleden nog actief in de olympische mountainbikewedstrijd waar ze door een lekke band net naast een medaille greep.

Vollering blijft leidster in het algemeen klassement. Het peloton vertrekt donderdag vanuit Bastogne en trekt dan Frankrijk in. De Tour de France Femmes duurt tot en met zondag.

Côte de la Redoute

Het peloton vertrok om 12.40 uur vanuit Valkenburg voor een lus over het parcours van de Amstel Gold Race, waar de Italiaanse Silvia Persico de meeste bergpunten pakte op de Cauberg, Bemelerberg en Geulhemmerberg. Daarna trokken de wielrensters België in waar het regende en waar de Spaanse Sara Martín in de aanval ging.

Martín werd ingelopen met nog zo’n 47 kilometer te gaan, voordat de beklimmingen in de Ardennen begonnen. Yara Kastelijn kwam als eerste boven op de Mont-Theux, ploeggenote Pieterse deed dat op de Côte de la Redoute.

In de regen

De Belgische Justine Ghekiere viel aan onder de top van de Côte des Forges. Op de Côte de la Roche-aux-Faucons, moesten Riejanne Markus en ploeggenote Marianne Vos lossen. Alleen de Poolse Katarzyna Niewiadoma, Pieterse en Pauliena Rooijakkers konden het tempo van Vollering volgen en Ghekiere werd bijgehaald. Pieterse won de sprint en verzekerde zich van de bollentrui.

Het viertal pakte een halve minuut voorsprong, maar Rooijakkers kon het tempo van de andere drie niet volgen. In de regen ging het trio naar Luik. De groep met onder anderen Shirin van Anrooij en olympisch kampioene Kristen Faulkner kwam nauwelijks dichterbij.

Groene trui

Niewiadoma viel aan met minder dan een kilometer te gaan, maar Vollering reed het gat dicht. Pieterse begon daarna haar sprint, maar zag Vollering nog heel dichtbij komen. De rensters moesten lang afwachten wie als eerste over de streep was gekomen.

In het algemeen klassement heeft Vollering 22 seconden voorsprong op Pieterse. Niewiadoma staat derde op 34 seconden. Charlotte Kool houdt de groene puntentrui en Pieterse start woensdag in de bollentrui.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP