Redactie
Redactie Andere sporten 28 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Startschot Paralympische Spelen Parijs: kleurrijke parade en hoge verwachtingen

De Paralympische Spelen in Parijs zijn begonnen. De deelnemers gaan in een kleurrijke parade van de Champs-Élysées naar het Place de la Concorde. Aan het einde van de ceremonie wordt de paralympische vlam ontstoken.

Ruim 4400 atleten uit 184 landen strijden tot en met zondag 8 september om de medailles bij 22 verschillende sporten.

Rolstoelbasketbalster Carina de Rooij en wielrenner Daniel Abraham Gebru dragen tijdens de ceremonie de Nederlandse vlag. De Nederlandse ploeg is met 86 sporters vertegenwoordigd in Parijs. Voormalig rolstoeltennisster Esther Vergeer is de chef de mission van TeamNL.

“Ik kreeg het nieuws ongeveer een maand geleden en zei meteen ‘ja’. Ik denk dat het een van de mooiste dingen is om mee te maken”, zei Gebru in aanloop naar de openingsceremonie.

Drie jaar geleden veroverde de Nederlandse ploeg 59 medailles bij de Paralympische Spelen in Tokio en daarmee eindigde TeamNL op de vijfde plaats in het medailleklassement. Nederland pakte in Tokio 25 gouden, 17 zilveren en 17 bronzen medailles.

Ook nu zijn de verwachtingen hooggespannen. “We lopen voorop en kunnen mee met de wereldtop. Als je ziet wat voor programma’s wij hebben en in wat voor omgeving onze sporters kunnen werken, dan is het bij ons gewoon heel goed geregeld. We hebben veel kennis en expertise in huis”, aldus Vergeer.

Er zijn meer dan 2 miljoen kaarten verkocht voor de Paralympische Spelen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP