Redactie
Redactie Wielrennen 29 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Spaanse wielrenner Castrillo zegeviert in twaalfde etappe Ronde van Spanje

De Spaanse wielrenner Pablo Castrillo heeft de twaalfde etappe in de Ronde van Spanje gewonnen. De renner van de kleine ploeg Equipo Kern Pharma ontsnapte in de 137 kilometer lange etappe 10 kilometer voor de finish uit een kopgroep en soleerde op de slotklim naar het bergstation Manzaneda naar de zege.

Castrillo moest in de laatste meters nog hard doorrijden om zijn overwinning veilig te stellen, want de Brit Max Poole kwam nog gevaarlijk opzetten. De renner van Team dsm-firmenich PostNL fietste acht seconden na Castrillo over de meet. De derde plaats was voor de Spanjaard Marc Soler.

De klassementsrenners arriveerden in gezelschap van elkaar 6.29 minuten na de etappewinnaar. De Australiër Ben O’Connor behield de leiderstrui, de Sloveen Primoz Roglic, die de Vuelta al drie keer won, staat tweede op 3.16 minuten. De Spanjaard Enric Mas is de nummer 3 in de stand op 3.58.

Castrillo is de eerste Spaanse etappewinnaar in deze Ronde van Spanje. De 23-jarige renner droeg de zege op aan Manolo Azcona, de 71-jarige oprichter van het wielerteam Kern Pharma die een dag eerder was overleden. “Ik heb de hele etappe aan Manolo gedacht. Ik had zijn kracht aan mijn zijde in de laatste kilometers”, zei de winnaar aan de finish. “Ik heb geleden, maar om een etappe in de Vuelta te winnen is gewoonweg waanzinnig. Ik heb er geen woorden voor.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP