Redactie Hockey 6 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Hockeyers Oranje bereiken Olympische finale na acht jaar

De hockeyers van Oranje hebben zich voor het eerst sinds 2012 geplaatst voor de finale van de Olympische Spelen. De ploeg van bondscoach Jeroen Delmee won met 4-0 van Spanje, dat onder leiding staat van Max Caldas, oud-coach van Oranje.

Jip Janssen opende in de twaalfde minuut de score vanuit een strafbal en Thierry Brinkman maakte er nog in de eerste helft met een hard schot 2-0 van. Voor aanvoerder Brinkman was het pas zijn eerste doelpunt van het toernooi. Janssen is met vijf doelpunten de topscorer van Oranje. Zijn benutte strafbal werd toegekend omdat er een overtreding werd begaan op Tjep Hoedemakers.

Thijs van Dam besliste het duel en met nog tien minuten te gaan maakte Duco Telgenkamp er van dichtbij ook nog 4-0 van.

Nul gehouden

Het was geen moment echt spannend in het historische Yves-du-Manoir-stadion, waar Oranje na de voorsprong continu de controle had over de wedstrijd. Doelman Pirmin Blaak moest een aantal keer ingrijpen, maar wist voor de derde keer dit toernooi de nul te houden.

Hoedemakers haalde het einde van de wedstrijd niet. De aanvaller kwam ongelukkig in actie met een Spanjaard en ging hinkend van het veld. Hij zocht vervolgens de kleedkamers op.

Spelen in Londen

Eerder in het toernooi, in de groepsfase, was Oranje met 5-3 te sterk voor de Spanjaarden. In de vorige ronde verraste Spanje nog titelhouder België.

Twaalf jaar geleden bereikten de mannen voor het laatst de eindstrijd. In Londen was Duitsland te sterk. De laatste olympische titel van de hockeyers dateert van 2000. In Sydney was Delmee, die ook in 1996 olympisch kampioen werd, een van de spelers van Oranje.

Tegenstander

Nederland neemt het in de finale op tegen de winnaar van het duel tussen Duitsland en India. Van Duitsland werd in de groepsfase met 1-0 verloren, tegen India heeft Oranje nog niet gespeeld in Parijs.