Redactie Atletiek 5 augustus 2024

Olympisch kampioene Klaver succesvol op weg naar halve finales in Parijs

Lieke Klaver heeft haar eerste race als olympisch kampioene met succes volbracht. De atlete plaatste zich op de Olympische Spelen van Parijs vrij eenvoudig voor de halve finales van haar specialisme: de 400 meter. Klaver rende in haar heat naar de tweede plaats in een tijd van 49,96 seconden. De Britse Amber Anning won de serie in 49,68. De eerste drie gingen door naar de halve finales op woensdagavond.

De gouden medaille van de 4×400 meter gemengd krijgt Klaver maandagavond omgehangen tijdens de huldiging. Ze vormde samen met Eugene Omalla, Isaya Klein Ikkink en Femke Bol het kwartet dat zaterdagavond op sensationele wijze het estafettenummer won.

Klaver heeft al heel wat medailles veroverd met de estafette op de 4×400 meter. Ze won al wereldtitels outdoor en indoor en Europese titels outdoor en indoor. Individueel was er in juni voor het eerst een medaille op de 400 meter outdoor: brons op de EK in Rome. Na de EK scherpte ze haar vorm aan door twee keer haar persoonlijk record te verbeteren. In de Diamond League van Londen liep ze 49,58.

Wereldkampioene Marileidy Paulino uit de Dominicaanse Republiek was met een tijd van 49,42 de snelste in de series. Tweevoudig olympisch kampioene Shaunae Miller-Uibo beleefde een trieste aftocht. De atlete van de Bahama’s zag tijdens haar race al in dat ze de halve finales niet zou halen en staakte de strijd. Miller-Uibo raakte in aanloop naar de Spelen geblesseerd, maar besloot ondanks een trainingsachterstand aan de start te verschijnen in Parijs.