Redactie
Redactie Wielrennen 22 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Wielrenner O’Connor triomfeert in zesde etappe Vuelta en grijpt koppositie klassement

Wielrenner Ben O’Connor heeft de zesde etappe van de Vuelta op zijn naam geschreven. De Australiër van Decathlon AG2R La Mondiale Team kwam alleen over de streep na een heuvelachtige etappe van Jerez de la Frontera naar Yunquera.

Hij heeft de leiding in het algemeen klassement overgenomen van Primoz Roglic. De Sloveense nummer 2 van het algemeen klassement is bijna vijf minuten achterop geraakt op O’Connor, die al eens als vierde de Tour de France en Giro beëindigde.

O’Connor loste 27 kilometer voor de finish zijn Nederlandse medevluchter Gijs Leemreize. Beide coureurs maakten aanvankelijk deel uit van een kopgroep van dertien renners, maar gingen 60 kilometer voor de finish alleen op avontuur. De 24-jarige Leemreize verwierf twee jaar geleden bekendheid met een tweede plaats in een zware bergrit in de Giro. Hij moest bij de finish in Lavarone toen alleen de Colombiaan Santiago Buitrago voor laten gaan.

Afscheid

Leemreize nam vorig jaar afscheid van Visma – Lease a Bike en sloot zich aan bij Team DSM-Firmenich PostNL. Hij kwam als zesde over de finish, op ruim vijf minuten van ritwinnaar O’Connor.

De zesde etappe voerde de renners van Jerez de la Frontera naar Yunquera, een dorp in de Sierra de las Nieves. Na vier beklimmingen onderweg steeg de weg in de laatste negen kilometer met een kleine 4 procent. Dertien renners vormden al snel een sterke kopgroep.

Wout van Aert wilde nog even aansluiten bij de Nederlander Leemreize, O’Connor, Jay Vine, Mauri Vansevenant, Clément Berthet, Florian Lipowitz, Luca Vergallito, Marco Frigo, Pelayo Sanchez, Chris Harper, Cristian Rodriguez, Urko Berrade en Pablo Castrillo. Maar de Belg kreeg geen ruimte van het peloton.

Kopgroep

De kopgroep nam een voorsprong van ruim vier minuten op het peloton, waar de ploeggenoten van klassementsleider Roglic van Red Bull Bora-Hansgrohe niet voluit op kop reden. Leemreize en O’Connor ontsnapten uit de kopgroep. Het duo werkte aanvankelijk goed samen, maar O’Connor ging er alleen vandoor toen hij merkte dat Leemreize nauwelijks meer kopwerk verrichtte. De Australiër reed zo hard dat het peloton met Roglic en andere favorieten 6.31 minuten later over de finish kwam.

Voor vrijdag staat er in Spanje een heuvelachtige etappe op programma. Op 25,5 kilometer van de finish ligt de Alto del 14%, een klimmetje van 7,4 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van ruim 5. Na een afdaling rijden de renners over een vlak parcours naar de eindstreep.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP