Redactie
Redactie Waterpolo 8 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Waterpolosters grijpen naast olympische finale door strafworpverlies tegen Spanje

De Nederlandse waterpolosters zijn er na een verloren strafworpenserie tegen Spanje net niet in geslaagd de olympische finale te bereiken. De regerend Europees kampioen kwam in de tweede helft terug van een 10-5-achterstand, maar miste vervolgens alsnog de kans op de tweede olympische finale ooit. Na een gelijke stand na de reguliere speeltijd (14-14) nam Spanje de strafworpen beter (4-5). De periodestanden waren 1-6 4-4 6-1 3-3.

Brigitte Sleeking miste in de strafworpenserie als enige. In de wedstrijd om het brons is titelverdediger Verenigde Staten of Australië zaterdag de tegenstander. Oranje pakte in 2008 goud op de Spelen van Beijing.

De Nederlandse waterpolosters vreesden Spanje al, ondanks dat de ploeg van Evangelos Doudesis de laatste twee onderlinge duels op grote toernooien won. In januari leverde dat Oranje na een late zege in de finale in eigen land de Europese titel op, vorig jaar na strafworpen zelfs de wereldtitel. Maar het was er Spanje alles aan gelegen om na twee verloren finales op de laatste drie Spelen vanuit Frankrijk goud de grens mee over te nemen.

Wedstrijdverloop

Spanje gaf weinig ruimte weg en benutte zelf zo’n beetje elke kans die het kreeg. Daar konden de overwegend oranje gekleurde tribunes in de uitverkochte La Défense Arena niets aan veranderen. In het tweede kwart toonde Nederland herstel, maar ook Spanje bleef veel scoren.

Oranje begon al vroeg in de tweede helft met het inlopen van de 10-5-achterstand. Vlak voor het einde van het derde kwart stond het voor het eerst weer gelijk (11-11). Het “Holland, Holland” keerde weer wat luider terug op de tribunes.

Een halve minuut voor tijd leek Spanje er toch nog met de zege vandoor te gaan, maar Sleeking maakte gelijk met nog zeven seconden te gaan. Vervolgens miste Sleeking wel de vijfde en laatste poging in de strafworpenserie.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP