Redactie
Redactie Andere sporten 5 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse triatleten eindigen tiende op Olympische estafette in Parijs

De Nederlandse triatleten zijn niet in de buurt van een medaille gekomen op de gemengde estafette van de Olympische Spelen. Ze eindigden als tiende in Parijs. Het Duitse kwartet won goud. Groot-Brittannië pakte het zilver en het brons was voor de Verenigde Staten.

Mitch Kolkman, Maya Kingma, Richard Murray en Rachel Klamer kwamen achtereenvolgens in actie voor Nederland. Ze moesten 300 meter zwemmen, 7 kilometer fietsen en 1,8 kilometer hardlopen. Nederland eindigde op de vorige Spelen in Tokio als vierde op de gemengde estafette.

Er waren twijfels of de gemengde estafette maandag volgens planning afgewerkt zou kunnen worden, nadat de waterkwaliteit in de Seine na stortbuien op woensdag en donderdag weer was verslechterd. De parcoursverkenning op zondag werd geschrapt omdat het water niet aan de vereiste gezondheidsnormen voldeed.

Vieze Seine

Eerder tijdens de Spelen in Parijs werd de individuele triatlon voor de mannen een dag uitgesteld omdat het water in de rivier te vies was. Toen waren regenbuien tijdens het weekend van de openingsceremonie er de oorzaak van dat de waterkwaliteit weer achteruit was gegaan. Op woensdag 31 juli werkten eerst de vrouwen en daarna de mannen hun wedstrijd af. Later in de week moeten ook de openwaterzwemmers de Seine in voor hun olympische wedstrijd. Sharon van Rouwendaal, de olympische kampioene van Rio 2016, gaat dan op jacht naar een medaille.

De waterkwaliteit van de Seine is tijdens de Spelen in Parijs een aanhoudende bron van zorg, ondanks tal van maatregelen die de stad heeft genomen om het water schoner te krijgen. Zo is er onder meer een zuiveringscentrale geopend bij de rivier de Marne, die ten oosten van Parijs in de Seine stroomt. Die moest ervoor zorgen dat schoon water vanuit de Marne in de Seine komt. De Franse autoriteiten hebben ongeveer 1,4 miljard euro uitgegeven aan het verbeteren van rioolwaterzuiverings- en regenwatervoorzieningen rond Parijs.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP