Redactie
Redactie Wielrennen 5 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Nederlandse teamsprinters starten olympische jacht met beste kwalificatietijd

De Nederlandse teamsprinters zijn hun jacht op olympisch goud begonnen met de beste tijd in de kwalificaties. Roy van den Berg, Harrie Lavreysen en Jeffrey Hoogland reden een tijd van 41,279. Daarmee verbeterden ze hun eigen olympische record van de Spelen van Tokio.

Het verschil met nummer 2 Groot-Brittannië (41,862) was ruim een halve seconde. Australië, vooraf gezien als de grootste concurrent van titelverdediger Oranje, had de derde tijd: 42,072.

Nederland neemt het dinsdag in de eerste ronde op tegen Canada, dat de slechtste tijd (43,905) had. Diezelfde dag is ook de finale.

Wereldtitel in Glasgow

Op de teamsprint starten drie renners van wie er na elke ronde één vanaf de koppositie uitstuurt. De derde renner bepaalt de tijd.

De Nederlanders zijn de titelverdedigers op de wielerpiste van Saint-Quentin-en-Yvelines. Vorig jaar heroverden ze in Glasgow ook de wereldtitel, nadat Australië de hegemonie van Van den Berg, Lavreysen en Hoogland op dezelfde piste nabij Parijs in 2022 had doorbroken.

Voorbereiding in Noorwegen

Vorig jaar ontstonden wat strubbelingen tussen met name Lavreysen en Hoogland. De eerste, vijfvoudig wereldkampioen sprint, wilde Hugo Haak terug als coach, terwijl Hoogland het beter kon vinden met diens opvolger Mehdi Kordi. Haak, de bondscoach die met de sprinters successen boekte op de Spelen van Tokio, werd als assistent weer toegevoegd aan de begeleidingsstaf.

In Glasgow werden de Australiërs met enige moeite verslagen. Het was een van de laatste serieuze tests voor de Spelen. De afgelopen weken bereidden de sprinters zich voor op de wielerpiste van het Noorse Stavanger. Op de sociale media van de renners vielen louter positieve berichten te lezen.

Focus

Maandag waren ze na hun eerste optreden op de Olympische Spelen van Parijs voor de schrijvende pers niet te spreken. “De focus ligt op de komende races”, liet een woordvoerder van de wielerbond weten nadat het drietal twee tv-stations had bediend.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP