Redactie
Redactie Atletiek 8 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse estafettevrouwen halen Olympische finale in Parijs

De Nederlandse sprintsters hebben zich op de Olympische Spelen van Parijs geplaatst voor de finale van de 4×100 meter estafette. Isabel van den Berg, Marije van Hunenstijn, Minke Bisschops en Tasa Jiya finishten in hun heat als vijfde in een tijd van 42,64.

Op die klassering redde het team het niet, want de eerste drie plaatsten zich rechtstreeks. Twee teams gingen op basis van hun tijd door naar de finale op vrijdag en daar zat het Oranje-kwartet bij. “Het was heel spannend”, zei Jiya, die de laatste 100 meter bijna schouder aan schouder liep met twee andere atletes.

“We wisten pas dat we door waren toen we die ‘q’ op het uitslagenscherm zagen. Dit was wel het doel. We hebben brons gewonnen op de EK, dus we horen thuis in die finale”, zei Van Hunenstijn, de tweede loopster en de meest ervaren van het stel.

‘Top vijf’

“Niemand van ons loopt onder de elf seconden, maar we zijn allemaal in vorm en oefenen veel op de wissels”, vervolgde Van Hunenstijn. “Daarin zijn we beter dan de ploegen van Jamaica, de Verenigde Staten of Groot-Brittannië, die het goedmaken omdat zij wel individuele snelheid in hun teams hebben. De kunst is om in de finale perfecte wissels te hebben. Het ging in de series oké, maar het kan beter. Ik moest het stokje echt uit de hand van Isabel grissen.”

Volgens Jiya kan de ploeg tienden van een seconde winnen met goede wissels. “We gaan in de finale alles of niets, want we hebben niks te verliezen. Het wordt of een diskwalificatie, of heel goed. We gaan voor top vijf.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP