Redactie
Redactie Paardensport 2 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Nederlandse springruiters grijpen net naast Olympisch eremetaal in Parijs

De Nederlandse springruiters zijn er op de Olympische Spelen van Parijs net niet in geslaagd een medaille te veroveren. Net als in Tokio drie jaar geleden eindigde het team als vierde.

Met een uitblinkende Kim Emmen op Imagine (0 strafpunten) bleef na de openingsronde van Maikel van der Vleuten op Beauville Z (6 strafpunten) een topnotering mogelijk. Harrie Smolders en Uricas vd Kattevennen kregen alleen 1 strafpunt vanwege een nipte tijdsoverschrijding waardoor Nederland op een totaal van 7 strafpunten uitkwam. Dat waren er net zo veel als Frankrijk, dat op tijd het brons veroverde.

Onder toeziend oog van de Franse president Emmanuel Macron ging het goud naar Groot-Brittannië, voor de Verenigde Staten.

Mexico

Van der Vleuten was de eerste springruiter voor Nederland die in actie kwam. Met Beauville Z stootte de winnaar van individueel brons in Tokio er een balk af, terwijl hij ook twee strafpunten kreeg door tijdsoverschrijding. Dat was de zevende score nadat alle negen landen – Mexico had zich teruggetrokken – met hun eerste paard een rondgang langs de hindernissen hadden gemaakt.

Daarmee leek een medaille ver weg voor Nederland tot Emmen met Imagine in de ring verscheen. De 29-jarige Brabantse amazone had donderdag Willem Greve in de kwalificatie vervangen omdat zijn paard Grandorado niet fit genoeg bleek. Emmen imponeerde met een foutloze rondgang, ook nog binnen de tijd, waardoor Nederland naar de vijfde plaats klom.

Smolders moest met Uricas de eerste teammedaille bij het springen sinds Londen 2012 (zilver) binnenhalen. De Brabander voldeed met alleen een kleine tijdsoverschrijding waarna het wachten was op de vier laatste deelnemers. De Ieren vielen eruit door twee fouten van Cian O’Connor. Maar de Fransen, de Amerikanen en de Britten bleven Nederland voor. Het verschil met de derde plek was een halve seconde.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP