Redactie
Redactie Atletiek 7 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Jury staat Foppen toe in olympische finale 5000 meter na valpartij

De jury heeft het protest van Mike Foppen toegewezen en de atleet toegelaten tot de olympische finale van de 5000 meter. Dit betekent dat de 27-jarige Nijmegenaar zaterdag alsnog mag lopen in het Stade de France.

Foppen was in de series het slachtoffer van een valpartij van drie andere atleten voor hem in de laatste meters naar de finish. Hij kon de drie niet ontwijken en viel vervolgens zelf ook. De Atletiekunie diende vrijwel direct na de race een protest in, omdat Foppen buiten zijn schuld om viel en duidelijk werd gehinderd. De jury besloot al snel dat Foppen gelijk had.

Foppen vreesde even dat zijn tweede Spelen opnieuw op een teleurstelling zouden uitdraaien. In Tokio was hij drie jaar geleden ontroostbaar toen hij in zijn serie van de 5000 meter uitviel met kuitkramp. Hij herinnerde zijn volgers op Instagram er kort voor aanvang van de Spelen in Parijs nog even aan. “Eindelijk de kans om mijn gebroken hart te repareren”, schreef hij.

Emotioneel

Die kans blijft nu mogelijk na het positieve oordeel. “Ik heb gekregen wat ik verdien, want het was een van de beste races die ik ooit heb gelopen”, zei Foppen, terwijl hij nogmaals zijn rug toonde en de schaafwonden liet zien. “Ik weet zeker dat ik op eigen kracht bij de eerste acht had kunnen finishen, want ik voelde me de laatste 100 meter nog goed en had reserve. Ik zag dat ik twee of drie jongens moest inhalen om bij de eerste acht te finishen, maar ik kon die buitelende drie voor mij niet ontwijken. De verzuring in je benen zorgt er ook voor dat je met een klein tikje al uit balans raakt.”

Foppen bekende dat hij emotioneel werd bij het betreden van het opnieuw volle Stade de France. “Mijn ouders en mijn vriendin waren er, het publiek was het luidste dat ik ooit heb meegemaakt. Toen ik dat zag, kreeg ik een soort bevestiging van hoe ver ik ben gekomen. Fysiek en mentaal ben ik zoveel sterker geworden. Zelfs als ik niet tot de finale was toegelaten, zou ik er een positiever gevoel bij hebben. Als me dit drie jaar geleden was overkomen, zou ik een mentaal wrak zijn geweest.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP