Redactie Watersport 7 augustus 2024

Marit Bouwmeester sluit Olympische Spelen af als succesvolste zeilster ooit

Zeilster Marit Bouwmeester heeft de Olympische Spelen afgesloten met een vierde plaats in de medalrace van de Ilca 6-klasse, voorheen de Laser Radial. De 36-jarige Friezin was voor de afsluitende wedstrijd, die door gebrek aan wind een dag was verschoven, al zeker van de gouden medaille.

Bouwmeester had voor de medalrace 21 punten minder dan de nummer 2, de Deense Anne-Marie Rindom. Ze kon daardoor niet meer worden ingelopen door de uittredende olympisch kampioen. Rindom had zich voor de medalrace, waarin dubbele punten werden uitgedeeld, al verzekerd van zilver. De Noorse Line Flem Hoest veroverde woensdag het brons.

Bouwmeester won het prestigeduel met Rindom, die vijfde werd in de medalrace. Hoest hield vast aan haar derde plaats in het klassement dankzij een tweede plek in de afsluitende wedstrijd. De Italiaanse Chiara Benini Floriani werd eerste, maar moest genoegen nemen met een vijfde plaats in de eindstand.

Met haar tweede olympische titel en vierde medaille in totaal werd Bouwmeester de succesvolste zeilster op de Spelen ooit. Ze passeerde de Britse Hannah Mills, die twee keer goud en een keer zilver won. De Nederlandse greep twaalf jaar geleden zilver in Londen, veroverde goud in Rio de Janeiro in 2016 en pakte drie jaar geleden brons in Tokio.