Redactie
Redactie Wielrennen 4 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Marianne Vos grijpt zilver bij Olympische wegrace in Parijs

Marianne Vos heeft op de Olympische Spelen van Parijs zilver gewonnen op de wegrace bij de vrouwen. De 37-jarige Nederlandse moest de titel aan de Amerikaanse Kristen Faulkner, die solo aankwam, laten. Het brons ging naar de Belgische wereldkampioene Lotte Kopecky, die in de sprint om de tweede plek net iets langzamer was dan Vos. De Brabantse won twaalf jaar geleden, bij de Spelen in Londen, goud bij de wegrace.

Faulkner is de opvolgster van de Oostenrijkse Anna Kiesenhofer, die drie jaar geleden de favoriete Nederlandse rensters totaal verraste.

Een kopgroep van zes rensters kreeg vroeg in de koers enige ruimte, maar met minder dan 100 kilometer te gaan zette de Nederlandse ploeg de achtervolging in. Met name Ellen van Dijk voerde lange tijd het peloton aan. Richting Parijs, waar drie lokale ronden moesten worden afgelegd, was de marge nog amper een minuut.

Sterke groep

Op weg naar de eerste klim richting Sacré-Coeur zette de Canadese Alison Jackson de Nederlandse rensters met een aanval aan het werk. In het gedrang om vooraan aan de klim te beginnen, gingen de Amerikaanse Chloé Dygert en de Zwitserse Elise Chabbey onderuit.

Een aantal rensters ondervond geen last van de valpartij. Voor Nederland bleef alleen Vos vooraan over in een sterke groep met drie Britse rensters (Pfeiffer Georgi, Anna Henderson en Lizzy Deignan), de Italiaanse Elisa Longo Borghini, de Hongaarse Blanka Vas, de Duitse Liane Lippert en de Spaanse Maví Garcia.

Opnieuw lastig

Kopecky, Lorena Wiebes en Demi Vollering belandden in een tweede groep waaruit alleen de Belgische er snel in slaagde de oversteek naar de eerste groep te maken.

Binnen de kortste keren reden Vollering, Wiebes en onder anderen de Australische Grace Brown en de Poolse Katarzyna Niewiadoma op meer dan 40 seconden. Vollering moest het werk doen in een poging kopvrouw Wiebes weer naar voren te brengen, maar een gat dichten op het lokale circuit in Parijs bleek – net als bij Mathieu van der Poel in de mannenwedstrijd – opnieuw lastig.

Faulkner

Na de tweede klim bleef van de Britse overmacht niets over. Alleen Georgi was nog mee. Zij deed eerst een vluchtpoging, daarna Vos. De Nederlandse kreeg Vas met zich mee. De voorsprong op de achtervolgende groep was dertig seconden. Kopecky knokte zich samen met de Amerikaanse Kristen Faulkner terug.

Faulkner ging er daarna in haar eentje vandoor en de rest keek naar elkaar. Vos kon zich met winst in de sprint troosten met zilver.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP