Redactie
Redactie Watersport 3 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Windsurfer Van Opzeeland verovert brons op Olympische Spelen

Windsurfer Luuc van Opzeeland heeft op de Olympische Spelen de bronzen medaille veroverd. De 25-jarige Nederlander eindigde in de finale van de medalseries in de iQFoil-klasse achter de Israëliër Tom Reuveny en de Australiër Grae Morris.

De bronzen medaille van Van Opzeeland is de tweede plak voor Nederland in Marseille, waar het olympisch zeiltoernooi wordt gehouden. Odile van Aanholt en Annette Duetz wonnen vrijdag goud in de 49erFX-klasse. Het is voor de vierde keer op rij dat een Nederlandse windsurfer een medaille op de Spelen wint. Dorian van Rijsselberghe (2012 en 2016) en Kiran Badloe (2021) wonnen de laatste jaren goud in de traditionele RS:X-klasse.

Van Opzeeland had zich geplaatst voor de kwartfinales van zaterdag door afgelopen week als vijfde te eindigen in het klassement. Hij kwalificeerde zich op overtuigende wijze voor de halve eindstrijd en was daarin eveneens ongenaakbaar.

Kleur medaille

De Nederlander wist met het bereiken van de finale al dat hij een medaille te pakken had. In de finale met Reuveny en Morris, die als nummer 1 van het klassement automatisch geplaatst was, werd bepaald welke kleur de plak zou zijn. In de eindstrijd wisselde Van Opzeeland een aantal keren van positie met Reuveny en Morris, maar in het laatste deel kwam hij niet meer in de buurt van de concurrenten.

Van Opzeeland werd voor de Spelen gezien als een van de kanshebbers voor een medaille. De voormalige wereldkampioen begon maandag met een valse start, maar pakte een dag later de koppositie. Hij liep daarna bij een bijna-aanvaring op woensdag een technisch probleem op. Mede door het incident en een afgewezen protest, moest hij uiteindelijk genoegen nemen met de vijfde plaats in het klassement.

Nieuwe discipline

De iQFoil-klasse is een nieuwe olympische discipline, nadat eerder werd gestreden in de traditionele RS:X-klasse. Bij het windfoilen zit onder de plank een vleugelconstructie, waardoor deze boven het water wordt getild en er hogere snelheden worden bereikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP