Redactie
Redactie Watersport 3 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Olympisch windsurfer Van Opzeeland klaar voor kwartfinale iQFoil-klasse

Windsurfer Luuc van Opzeeland maakt zich op de Olympische Spelen voor de tweede dag op rij op voor de kwartfinale van de medalseries in de iQFoil-klasse. De afsluitende wedstrijden bij de mannen en vrouwen werden vrijdag door een gebrek aan wind een dag uitgesteld.

Als de wind zaterdag wel gunstig is, dan begint de kwartfinale bij de mannen rond 12.30 uur, waarna de halve eindstrijd en de finale volgen. Bij de medalseries voor vrouwen (12.13 uur) doet geen Nederlandse deelnemer mee.

Er zijn in totaal 3 wedstrijden per medalseries. Als nummer 5 van het klassement moet Van Opzeeland beginnen in de kwartfinale, waarin de nummers 4 tot en met 10 in 1 wedstrijd strijden om 2 plekken in de halve finale. In de halve eindstrijd stromen de nummers 2 en 3 van het klassement in. De beste 2 windsurfers van de 4 halvefinalisten gaan door naar de finale. Samen met de nummer 1 van het klassement verdelen zij de medailles.

Kansmaker op goud

Van Opzeeland dacht na afloop van de eerste serie wedstrijden dat hij een goede kans maakt op olympisch goud. “Dat is heel realistisch, why not?” reageerde de 25-jarige windfoiler donderdag. “Ik denk dat we de snelste zijn. Lekker opwarmen en dan gaan we het gewoon ‘killen’.”

Bij de vrouwen miste Sara Wennekes de medalseries. Zij eindigde als zestiende in het klassement.

Nieuwe discipline

De iQFoil-klasse is een nieuwe olympische discipline, nadat eerder werd gestreden in de traditionele RS:X-klasse. Bij het windfoilen zit onder de plank een vleugelconstructie, waardoor deze boven het water wordt getild en er hogere snelheden worden bereikt.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP