Redactie
Redactie Basketbal 7 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

LeBron James alert voor elke tegenstander op de Olympische Spelen

Basketballer LeBron James beseft dat elk team dat nog in het olympisch toernooi zit een bedreiging kan zijn voor de Verenigde Staten, de gedoodverfde topfavoriet voor het goud. “Iedereen is gevaarlijk”, aldus de superster in aanloop naar de halve finale tegen Servië donderdag.

De 39-jarige basketbalvedette van Los Angeles Lakers bekijkt het per wedstrijd. “Elke wedstrijd is een test. Het maakt niet uit wat er eerder is gebeurd, het gaat nu om donderdag.” De Amerikanen zijn nog ongeslagen en versloegen Brazilië dinsdag met 122-87. Ze maakten er een show van. Servië, de tegenstander in de halve eindstrijd, werd in de groepsfase al eens overtuigend verslagen.

Coach Steve Kerr van Team USA is ondanks die zege op zijn hoede. “Servië is echt goed. We kunnen niet in slaap vallen nu we al van ze gewonnen hebben. We moeten ervan uitgaan dat zij op hun best zijn donderdag.” Bij de Serven is de 2,11 meter lange Nikola Jokić de grote ster. Hij was afgelopen seizoen de zogenoemde MVP in de NBA, de Amerikaanse competitie.

Zestien keer goud

Ondanks dat twijfelt niemand over een nieuwe olympische titel voor de Amerikanen. Stephen Curry, de andere wereldtopper bij Team USA, geniet van de knock-outfase en kijkt niet zo ver vooruit. “Maar die energie voelen we. Het brengt het beste in je naar boven’, aldus de 36-jarige speler van Golden State Warriors over het afvalsysteem. Frankrijk en Duitsland treffen elkaar in de andere halve finale.

Sinds de Spelen van 1936 pakten de VS maar liefst zestien keer het goud. Tussendoor werd die plak vier keer door een ander land gewonnen. Argentinië was in 2004 de laatste winnaar buiten de Amerikanen om.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP