Redactie
Redactie Wielrennen 9 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Harrie Lavreysen pakt opnieuw goud in olympische sprint

Baanrenner Harrie Lavreysen is voor de tweede keer op rij olympisch kampioen sprint geworden. Na zijn succes in Tokio prolongeerde hij op de wielerpiste van Saint-Quentin-en-Yvelines zijn titel. In de finale was de 27-jarige Brabander in twee heats te sterk voor de Australiër Matthew Richardson.

Lavreysen verdiende daarmee zijn vierde gouden olympische medaille. Net als in Tokio won hij op de Spelen van Parijs samen met Jeffrey Hoogland en Roy van den Berg ook de teamsprint.

Lavreysen was, ook nog als vijfvoudig wereldkampioen op de sprint, favoriet tegen de 25-jarige Richardson. Ze streden twee jaar geleden op dezelfde piste om de wereldtitel. Ook toen won Lavreysen, die op het onderdeel keirin voor een derde medaille op deze Spelen gaat. Zaterdag komt hij alweer in actie, net als Hoogland.

Record

Na de teamsprint, waar het trio in een wereldrecord naar het goud snelde, was Lavreysen het sprinttoernooi woensdag begonnen met een individueel record op de 200 meter met vliegende start, het kwalificatie-onderdeel. Nadat eerst Richardson in 9,091 onder de oude, op hoogte gereden toptijd van Nicholas Paul (9,100) was gedoken, was Lavreysen net iets sneller: 9,088. Het record van de man uit Trinidad en Tobago stamde uit 2019.

Lavreysen verloor daarna in het sprinttoernooi geen enkele heat. Vaak zelfs door gecontroleerd, en dus zuinig te rijden. De Brit Jack Carlin was in de halve finales al net zo kansloos als de Pool Mateusz Rudyk een dag eerder. “Een rustig dagje”, sprak de kampioen over die kwartfinales.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP