Redactie
Redactie Atletiek 3 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Julien Alfred bezorgt Saint Lucia eerste Olympische medaille ooit

Julien Alfred uit Saint Lucia heeft op de Olympische Spelen verrassend goud gewonnen op de 100 meter. De 23-jarige sprintster troefde met haar tijd van 10,72 seconden de Amerikaanse topfavoriete Sha’Carri Richardson af. Richardson veroverde zilver in 10,87. Haar landgenote Melissa Jefferson pakte brons (10,92).

Alfred bezorgde haar land Saint Lucia (een land in de Cariben met 180.000 inwoners) de eerste olympische medaille ooit. Eerder dit jaar won Alfred WK-goud op de 60 meter indoor.

Kort voor de start van de Spelen vertelde Alfred dat ze op 14-jarige leeftijd haar ouderlijk huis verliet om in Jamaica te gaan trainen. “Ik droomde ervan om naar het land van Usain Bolt te gaan, de snelste man ter wereld. Mijn moeder maakte geen bezwaar”, zei Alfred die op jonge leeftijd haar vader had verloren. Later ging ze haar sport combineren met een studie aan de Universiteit van Texas in de VS. Een olympische medaille in Parijs zag ze voorafgaand aan de finale als “een beloning voor alle opofferingen”.

Cannabis

In het Stade de France stuntte Alfred door de Amerikaanse vrouwen naar het tweede plan te verwijzen. Alle ogen waren gericht op Richardson die vorig jaar in Boedapest de wereldtitel veroverde in 10,65. De flamboyante Richardson (24) moest de Verenigde Staten voor het eerst sinds 1996 (Gail Devers) weer aan olympisch goud op de prestigieuze 100 meter helpen. In 2021 ontbrak de Amerikaanse op de Spelen van Tokio omdat ze kort daarvoor was betrapt op het gebruik van cannabis.

Kort voor de halve finale zaterdagavond trok tweevoudig olympisch kampioen Shelly-Ann Fraser-Pryce (37) zich om onduidelijke redenen terug.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP