Redactie Hockey 8 augustus 2024

Blessure houdt hockeyster Joosje Burg uit Olympische finale tegen China

Hockeyster Joosje Burg ontbreekt vrijdag in de finale van de Olympische Spelen tegen China. Onderzoek in het ziekenhuis heeft aangetoond dat haar neus is gebroken door de harde bal die ze woensdag tijdens de gewonnen halve finale tegen Argentinië (3-0) in haar gezicht kreeg. Reservespeelster Pien Dicke vervangt haar.

Bondscoach Paul van Ass: “Dit is natuurlijk een enorme domper voor Joosje en ons allemaal. We willen het risico dat haar neus morgen tijdens de wedstrijd weer een tik krijgt of gaat bloeden niet nemen. Medisch gezien zou ze kunnen spelen, maar we willen Joosje ook in bescherming nemen. We moeten morgen maximaal presteren en nemen in een olympische finale geen enkel risico. Daarom heb ik in het belang van het totale team het moeilijke besluit genomen dat Joosje er morgen niet bij is en vervangen wordt door Pien Dicke.”

Het voorval gebeurde woensdag in het eerste kwart van de halve finale tegen Argentinië. De aanvalster, die dit olympisch hockeytoernooi twee doelpunten maakte, ging direct naar de grond. Haar neus bloedde hevig, waarna ze het veld verliet en in de catacomben werd behandeld. Verrassend genoeg maakte ze in de tweede helft haar rentree. Die bleek van korte duur omdat de tampon in haar neus om de bloeding te stelpen het ademhalen bemoeilijkte. Ook bleef ze last houden van haar neus. Na afloop van de wedstrijd werd Burg met een ambulance naar het ziekenhuis vervoerd.

Haar vervangster Dicke is al sinds het begin van de Olympische Spelen als reserve aanwezig. Ze kwam dit toernooi nog geen minuut in actie. Dicke debuteerde op 12 januari 2020 in Changzhou voor de Nederlandse hockeysters tegen China (4-2-winst), vrijdag om 20.00 uur de tegenstander in de finale. Ze speelde 46 interlands waarin ze twintig keer scoorde.