Redactie
Redactie Hockey 8 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Oranje hockeyers opnieuw olympisch kampioen na spannende shoot-outs tegen Duitsland

De hockeyers van Oranje zijn voor het eerst sinds 2000 olympisch kampioen geworden. Het Nederlands team, dat na twaalf jaar terugkeerde in de eindstrijd op de Spelen, versloeg Duitsland na shoot-outs: 3-1. Na de reguliere speeltijd was de stand, na een wedstrijd met weinig gevaar voor beide doelen, 1-1.

Oranje-doelman Pirmin Blaak vervulde een hoofdrol. In de shoot-out-serie stopte hij liefst drie shoot-outs van de Duitsers. Namens Nederland maakte Duco Telgenkamp de beslissende shoot-out. Direct na de laatste shoot-out ontstond er een groot feest op het veld. De 36-jarige Blaak werd opgetild en jutte het publiek op. Sommige Duitsers konden de nederlaag lastig verkroppen en zochten de confrontatie met Nederlandse spelers.

Thierry Brinkman opende in de reguliere speeltijd in de 46e minuut de score. Hij volleerde van dichtbij raak na een voorzet van Koen Bijen. Kort daarna maakte Thies Prinz gelijk door raak te schieten vanaf de rand van de cirkel. Hij kon aanleggen nadat een strafcorner verkeerd was gestopt. In de eerste drie kwartier kregen beide ploegen weinig mogelijkheden en viel er ook niet veel te genieten voor het publiek in het Yves-du-Manoir Stadion, dat met zo’n 15.000 toeschouwers was uitverkocht.

Shoot-outs

Nadat Brinkman Oranje op 1-0 had gezet werd de wedstrijd een stuk levendiger en dat resulteerde snel in de gelijkmaker. Het publiek ging nadrukkelijk achter beide landen staan, maar gescoord werd er niet meer. Direct na het laatste fluitsignaal moesten vijf spelers één voor één op de doelman van de tegenstander af. De eerste twee shoot-outs van Oranje gingen mis, maar de drie die daarop volgden waren wel raak.

In de groepsfase had Oranje nog met 1-0 verloren van Duitsland. Dat betekende de enige nederlaag van het toernooi.

Nieuwe weg

Op de vorige Spelen, in Tokio, verloor Oranje nog in de kwartfinales. Australië was toen na shoot-outs te sterk. Kort na de Spelen nam Jeroen Delmee de functie van bondscoach over van Max Caldas. Hij sprak toen van “een nieuwe weg inslaan”. Er werd flink verjongd en afscheid genomen van een aantal oudgedienden.

24 jaar geleden was Oranje in Sydney in de finale te sterk voor Zuid-Korea. Delmee maakte toen deel uit van de selectie. Vier jaar eerder, in Atlanta, veroverde Delmee ook goud met zijn ploeggenoten.

Paul van Ass, de bondscoach van de vrouwen en vader van speler Seve, was aandachtig toeschouwer op de tribune. Hij neemt het vrijdag met zijn ploeg in de finale van het vrouwentoernooi op tegen China.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP