Redactie
Redactie Wielrennen 10 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Hirschi triomfeert in Clásica San Sebastián, klopt Alaphilippe in spannende finale

Wielrenner Marc Hirschi heeft de Clásica San Sebastián op zijn naam geschreven. De Zwitser van UAE Team Emirates klopte aan de finish zijn medevluchter Julian Alaphilippe, de Fransman die Soudal Quick-Step aan het einde van het jaar gaat verlaten. De tweevoudig wereldkampioen rijdt sinds 2014 voor de ploeg van teambaas Patrick Lefevere.

Hirschi beloonde het vele werk van zijn ploeg, die de koers ook zonder de afwezige Tadej Pogacar stevig in handen had. Pavel Sivakov reed een tijd aan de leiding. Ook Jan Christen en Brandon McNulty lieten zich vooraan zien. Drievoudig winnaar Remco Evenepoel ging niet van start, na zijn olympische titels op de weg en tijdrit. Jonas Vingegaard, de kopman van Visma – Lease a Bike, kon niet met de beste renners mee. De Belg Lennert Van Eetvelt finishte als derde op 7 seconden.

Simon Carr ging er al vroeg vandoor in de Spaanse eendagskoers. De Brit van EF-EasyPost kreeg negen renners mee, maar zag het peloton onder aanvoering van Visma – Lease a Bike steeds dichterbij komen. Carr demarreerde uit de kopgroep en kwam alleen boven op de Jaizkibel, de berg waarop de finale van de Clásica San Sebastián vaak begint.

Aan kop

Carr hield even stand alleen op kop, maar werd achterhaald op de flanken van de Erlaitz. Sivakov passeerde hem als eerste. De Fransman reed zo hard dat Vingegaard moest lossen. De kopman van Visma – Lease a Bike had de Olympische Spelen overgeslagen na een tweede plaats in de Tour de France en een zware valpartij in de Ronde van Baskenland in het voorjaar.

Ook Sivakov hield geen stand. Hij werd ingerekend op de Pilotegi, de laatste steile klim van de koers. Hirschi en Alaphilippe bleven samen over en de Zwitser bleek aan de finish net iets sneller dan de Franse winnaar van 2018.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP