Redactie
Redactie Motorsport 18 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Herlings domineert en wint Grote Prijs van Nederland MXGP

Motorcrosser Jeffrey Herlings heeft met machtsvertoon de Grote Prijs van Nederland in de MXGP gewonnen. De vijfvoudig wereldkampioen won beide manches op het zandcircuit in Arnhem. Herlings liep door zijn 107e GP-overwinning belangrijke punten in op de Sloveense kampioenschapsleider Tim Gajser.

De 29-jarige Brabander liet in de eerste manche al zien dat hij nog steeds de beste crosser op zand is. Hij begon na een mislukte start halverwege aan een inhaalrace vanaf de zevende plek. In de slotfase passeerde hij achtereenvolgens landgenoot Glenn Coldenhoff en de Spanjaard Jorge Prado, die tot dan toe steeds aan kop hadden gereden.

Coldenhoff reed in het begin van de tweede manche even aan kop, maar Herlings kwam al snel vanaf de vierde plek oprukken en na een ronde of vijf nam hij resoluut de leiding door Prado te passeren. Hij nam afstand en kwam met negen seconden voorsprong op Prado als eerste over de finish. Gajser werd derde. Coldenhoff vierde.

Supertrots

“Ik ben supertrots op deze thuiszege, want ik moest er erg hard voor werken”, zei Herlings in het flashinterview. “Ik had eindelijk eens een goede start en kwam al snel in een goede positie. Ik maakte bijna nog een foutje, maar toen ik eenmaal een gaatje van vier, vijf seconden had, voelde ik me comfortabel en in controle.”

In de WK-stand is Gajser de leider met 801 punten. Prado volgt met 9 punten minder. Herlings moet nog 35 punten goedmaken op Gajser. De Nederlander liet voorafgaand aan de race in Arnhem al weten dat een nieuwe wereldtitel dit seizoen een moeilijk verhaal wordt. Hij heeft zichzelf ten doel gesteld dit jaar heel te blijven. In de afgelopen jaren verspeelde hij meer dan eens de titel door langdurige blessures.

In de MX2 eindigde Kay de Wolf als tweede achter de Belg Lucas Coenen. Het Nederlandse talent won de eerste heat, maar eindigde als vierde in de tweede. Hij behield wel de leiding in het WK.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP