Redactie Roeien 3 augustus 2024

Roeister Karolien Florijn verovert olympisch goud in Parijs

Roeister Karolien Florijn heeft op de Olympische Spelen in Parijs goud veroverd in de skiff. De 26-jarige wereldkampioene maakte in de finale haar favorietenrol waar in een spannende race.

Florijn hield op de roeibaan in Vaires-sur-Marne, net buiten Parijs, de Nieuw-Zeelandse Emma Twigg 1,86 seconden achter zich. De Litouwse Viktorija Senkute werd op 3,57 seconden derde.

Florijn ging hard van start en had na 200 meter al een halve boot voorsprong. Na een kwart race had ze al een gat van een bootlengte geslagen. Ze leek met overmacht op goud af te varen, maar Twigg gaf zich niet gewonnen.

Support

Halverwege de race, na 1000 meter, was het gat aanzienlijk minder en na 1500 meter was de voorsprong van Florijn nog maar een halve boot. Een fraai gevecht ontstond tot aan de finish. Florijn was echter nog niet moegestreden en kon in de slotfase nog wat versnellen. Daarom bestond er geen twijfel bij de finish.

Op de tribune gingen de duizenden Nederlandse fans massaal staan voor Florijn, die haar vuist balde in de richting van het publiek. Kort na de race gaf ze Twigg een knuffel op de kant. De 37-jarige Twigg werd drie jaar geleden nog olympisch kampioen in Tokio.

Vijfde keer goud

De Nederlandse skiffeuse bezorgde TeamNL de vijfde gouden medaille van deze Spelen. Liefst vier daarvan werden op de roeibaan gepakt.

Voor Florijn is het haar eerste olympische titel. Drie jaar geleden pakte ze zilver op de Spelen van Tokio, in de vierzonder.