Redactie
Redactie Tennis 4 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Djokovic voltooit tenniscarrière met olympisch goud in Parijs

Novak Djokovic heeft in Parijs zijn tenniscarrière compleet gemaakt door olympisch goud te winnen. Dat was de enige prijs die hij nog niet won. De 37-jarige Serviër was in een intense finale van bijna drie uur met 7-6 (3) 7-6 (2) te sterk voor Carlos Alcaraz uit Spanje.

De eerste set duurde ruim anderhalf uur en was van hoog niveau. Er waren lange rally’s en beide titelfavorieten moesten vaak hard werken om de eigen games te houden. Op 4-4 overleefde Djokovic een intense game waarin hij vijf breakpunten wist weg te werken, waardoor uiteindelijk een tiebreak beslissing moest brengen. Daarin was Djokovic beter. De Servische nummer 2 van de wereld maakte het af met een knappe volley.

In de tweede set deden Djokovic en Alcaraz ook weinig voor elkaar onder en krikten het niveau nog wat op. De Serviër voelde zich goed op de baan en Alcaraz klaagde wat meer, maar de Spanjaard bleef gaan voor zijn slagen. Daardoor bleef hij in de buurt van de 24-voudig grandslamwinnaar, maar die bleek uiteindelijk mentaal ijzersterk. In de tweede tiebreak domineerde hij van begin tot eind. Op zijn eerste wedstrijdpunt haalde hij zijn enige missende titel binnen met een winner langs de lijn. Huilend vierde hij vervolgens zijn titel.

Rivalen

Djokovic won in zijn carrière 99 titels, waaronder 24 grand slams en 40 masterstoernooien. Ook pakte hij in 2010 de Davis Cup met zijn land en was hij zeven keer de beste bij de Finals, het eindejaarstoernooi in het mannentennis.

Nu Djokovic het goud binnen heeft, voegt hij zich olympisch gezien bij zijn eeuwige rivalen Roger Federer, Rafael Nadal en Andy Murray. Zij wonnen allemaal al eens goud op de Spelen, in het enkelspel of in het dubbelspel.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP