Redactie
Redactie Tennis 27 augustus 2024
Leestijd: 2 minuten

Diede de Groot: Van ongeslagen naar inspiratie zoeken in Parijs

Rolstoeltennisster Diede de Groot vond het de afgelopen jaren lastig om de motivatie te behouden. Ze won alles wat er te winnen viel, maar leed dit jaar zowaar weer eens een nederlaag. Ondanks een dipje is ze vol inspiratie naar Parijs gekomen.

“Het is niet altijd makkelijk om gemotiveerd te blijven. Op weg naar Tokio zat ik vol emoties, omdat alles nieuw voor me was en ik nog zoveel doelen had. Na Tokio viel ik in een gat waarin ik me opnieuw moest focussen en dacht: ‘Kan ik de uitdagingen nog steeds vinden?'”, bekende De Groot op een persconferentie voorafgaand aan de Paralympische Spelen.

“In het begin was dat heel moeilijk. Ik probeer me te concentreren op mezelf en wat ik kan verbeteren. Ik vond dat nog steeds een leuk proces. Dat is wat ik heb gedaan. In Parijs heb ik veel motivatie, omdat het anders zal zijn in vergelijking met de andere grand slams, maar ook de andere Paralympische Spelen. Hopelijk zitten er veel familieleden en vrienden op de tribune. Het is wel gek om Roland Garros helemaal voor onszelf te hebben en het niet te hoeven delen met spelers als Rafael Nadal en Novak Djokovic.”

Ongeslagen

Drie jaar geleden pakte De Groot (27) goud in Tokio. Ze versloeg toen in de finale haar grote rivale Yui Kamiji uit Japan. Sindsdien won de Zuid-Hollandse alle grandslamtoernooien. Ze staat nu op 23 grandslamtitels in het enkelspel.

“Het was een interessant jaar voor mij. Drie jaar lang was ik ongeslagen op de tennisbaan en dit jaar verloor ik mijn eerste wedstrijd in lange tijd, op gravel, de ondergrond waarop ik hier ga spelen”, aldus de favoriete.

Druk

“Dat was interessant, maar elke speler zou soms moeten kunnen verliezen. Het is menselijk en normaal. Maar omdat het me al zo lang niet was overkomen, was het niet normaal dat ik verloor, ook al was ik heel realistisch. Ik wist wat er was gebeurd en hoe ik het beter moest doen. Maar het is anders om hier te komen in de wetenschap dat er spelers zijn die het me heel moeilijk gaan maken. Het is anders dan in Tokio, want daar voelde ik geen druk. Alles was goed. Hier weet ik dat alleen winnen goed genoeg zal zijn.”

De Paralympische Spelen beginnen woensdag. Dinsdag werd de als eerste geplaatste De Groot bij de loting gekoppeld aan de Duitse Katharina Krüger. Kamiji is als tweede geplaatst, Aniek van Koot als derde. Van Koot is de dubbelpartner van De Groot op Roland Garros.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP