Redactie
Redactie Hockey 7 augustus 2024
Leestijd: 1 minuut

Bondscoach Delmee jaagt op olympisch hockeygoud met mannenploeg

Bondscoach Jeroen Delmee van de Nederlandse hockeyers kijkt met de nodige jaloezie naar de vrouwenploeg van Oranje. Delmee hoopt donderdag met de mannen voor het eerst sinds 2000 weer eens olympisch kampioen te worden.

“Toen ik begon was het mijn doel om het mannenhockey weer in de harten van het Nederlandse volk te krijgen. Omdat iedereen het altijd maar heeft over het buitengewone succes van de Nederlandse vrouwen, die elk toernooi presteren”, zei Delmee na het bereiken van de finale. De mannen versloegen Spanje met 4-0.

“Maar als man wil ik dat mensen weer over de hockeymannen praten. En dat is altijd onze ambitie geweest. Nu je de finale haalt, begint men het weer over het Nederlandse mannenteam te hebben. En dat is wat we nodig hebben. We hebben succes nodig voor de mannen. En we zijn onderweg.”

Geschiedenis

Delmee stond binnen de lijnen toen de mannen 24 jaar geleden voor het laatst goud wonnen. “Als speler is goud mooier dan als coach, denk ik. Maar daarom wens ik al mijn spelers die ervaring van een gouden medaille toe. Ik weet wat het betekent en zie sport als geschiedenis schrijven. Wij schrijven onze eigen geschiedenis”, aldus Delmee.

“Ergens in Sydney, waar ik een gouden medaille heb gewonnen, ligt een klein steentje met mijn naam erop. Ik gun mijn spelers ook hun naam ergens in Parijs. Dat is sportgeschiedenis schrijven. Daarom wilde ik altijd elk toernooi winnen, want gouden medailles worden nooit vergeten. Wat je als sporter ook gaat doen na je sportcarrière, die medaille vergeet je nooit meer.”

De eindstrijd tussen Oranje en Duitsland begint donderdagavond om 19.00 uur. De laatste keer dat de Nederlandse mannen op de Olympische Spelen tot de finale reikten was in 2012. Duitsland was toen in Londen met 2-1 te sterk.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

ANP